facebook

Новини

ra1_678x410_crop_478b24840a ra-4_678x410_crop_478b24840a ra-3_678x410_crop_478b24840a ra-2_678x410_crop_478b24840a
16.10.2015 13:05
Новини

Галаконцертът на XV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска по БНТ


На 16.10 (петък) от 16:30 ч. Българската национална телевизия ще излъчи Галаконцерта на XV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет.


В препълнената зала на Софийската опера публиката посрещна на крака и с овации знаменитата оперна актриса. На сцената тя представи дванадесет участника в майсторския клас от България, Италия, Чили, САЩ и Южна Корея с изключително разнообразна музикална програма от Бах, Хендел, Моцарт, Белини, Доницети, Росини, Верди, Масне, Чайковски, Пучини и Бърнстейн. Младите изпълнители пяха с великолепния оркестър на Софийската опера под диригентството на Найден Тодоров. В края на концерта публиката аплодира възторжено изпълнението на учениците и тяхната изключителна Маестра в Пучиниевия “Vincero”.


Райна Кабаиванска изказа благодарност към Нов български университет за съпричастността към нейната кауза и на Изпълнителния директор Георги Текев за създаването на майсторския клас и неговото развитие в международно събитие. Великата оперна актриса благодари на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и на спонсорите на събитието - Фондация "Америка за България", Фантастико и Алфа Банк.


На финала на Галаконцерта Райна Кабаиванска присъди стипендиите за 2015/2016 г. от своя дарителски фонд в НБУ. Стипендии за обучение в Академия “Веки - Тонели” в Модена получиха Димитър Арнаудов, Дарина Линкова и Даниела Нинева (България), Роксана Ерера (Чили) и Селене Дзeнети (Италия). Стипендии за Академия Киджана в Сиена бяха присъдени на Сребрина Минева и Костадин Мечков (България). Стипендии за XV Международен майсторски клас в Нов български университет получиха Юнгхюн Риу, Таесунг Ли и Юдае Уон (Южна Корея), Елизабет Херцберг (САЩ) и Лучия Бранда (Италия).


Ректорът на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков изказа почитта на академичната общност на университета към великата певица, актриса и преподавател – Райна Кабаиванска като пожела учениците от Школата Кабаиванска да последват нейния път по големите световни оперни сцени.