facebook

Новини

dsc0023_678x410_crop_478b24840a dsc0046_678x410_crop_478b24840a dsc0073_678x410_crop_478b24840a dsc0084_678x410_crop_478b24840a dsc0107_678x410_crop_478b24840a
01.03.2016 14:04
Новини

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА РЕКТОРА НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

 

На 1 март 2016 г. в Аулата на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков връчи Годишните награди на Ректора и дипломите на завършили студенти.

Церемонията се провежда по случай Националния празник на Република България 3 март. Празникът се отбелязва в университетската аула, академично слово произнася значима за българската общественост личност. Ректорът на НБУ връчва годишните награди за най-добър преподавател, за най-добър студент и за най-добър журналист – отразявал обективно проблемите на висшето образование, науката и културата в България. На празника се връчват дипломите на завършилите студенти.

Академично слово на тема: „Двайсет години“ изнесе писателят Милен Русков. Той обърна внимание на две качества, които младият човек следва да притежава и да развива, за да успее – спокойствие и недоверчивост.

Носител на наградата студент на годината е студентът в програма „Връзки с обществеността“ Диана Кирова.
Младата дама, съчетава своето обучение с научна работа и доброволчество. И през изминалата година е имала следните изяви и участия:

  • март 2015 г. – участва в IV Национална студентска научна сесия на Пловдивския университет с доклад на тема „Специално събитие. Видове и начини за организиране и възможности”;
  • 11 юни 2015 г. - номинирана за Млад икономист на 2015 г. и отличена с грамоти и специални награди; тема на конкурса: „Корпоративна социална отговорност - европейски и национални практики“. Конкурсът „Млад икономист“ е организиран от Съюза на икономистите в България (СИБ);
  • октомври 2015 г. - изнесен доклад на тема „Комуникационни умения при връзките с обществеността“ по време на научна конференция, организирана от Русенския университет – „70 години традиции и иновации“;
  • ноември 2015 г. - участие в доброволческия екип на детския песенен конкурс Детска евровизия 2015, проведен в София – получила е сертификат, препоръки от режисьори и изпълнителни директори, както и предложение за работа по организацията на Детската евровизия в Малта през следващата година;
  • по време на участието й в подготовката на Детската евровизия е писала и съдействала за написването на статии за интернет страницата на гр. Стара Загора;
  • януари и февруари 2016 г. - изнася лекции в гимназии и средни училища на теми, свързани с доброволчеството, комуникацията в сферата на ПР и участието по проекти.

Наградата на Ректора за най-добър преподавател получи проф. д-р Екатерина Михайлова. „Студентите я познават като строг и взискателен преподавател, който влага сърцето си в работата с тях. Тя е отдаден ментор и често може да бъде видяна между лекциите наобиколена от студенти, търсещи нейните съвети“, с тези думи започна представянето й проф. Бочков.

Проф. Екатерина Михайлова е изявен български общественик. Народен представител от СДС и ДСБ в състава на 36-тото, 37-мото, 38-мото, 39-тото, 40-то и 41-то Народно събрание, била е зам.-председател на Народното събрание, както и председател и зам.-председател на множество парламентарни комисии. Екатерина Михайлова е почетен професор на Нов български университет от 2007 г. за големия й принос за развитието на теорията и практиката на парламентарната държава. Доктор е на политическите науки. Автор на множество научни публикации, сред които и книгите „Парламентаризъм и правова държава в България“ и „Ролята на държавния глава в законодателния процес”.

В момента е Член на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана и Комисията по помилванията при Президента на Р България.

Носител на отличия и награди, активен член на обществото с дейност, която е не само обширна, но и изключително последователна, тя отдава голяма част от своята енергия на обучението на студентите в Нов български университет и на академичната общност: чете лекции в НБУ по Обща теория на държавата; Нормотворчество; Развитие на Българския консерватизъм; Граждански права и задължения в българската държава и общество ХІХ – ХХІ в.; Парламентаризъм и правова държава в България - теория и практика; Политически модели на управление; Парламентарна държава-история и функциониране; Правовата държава – принципи и практика.

Член е на комисията по акредитация към Магистърски факултет.

Водещ е на Национална научна конференция „Законът на правото или правото на закона”.

Проф. Екатерина Михайлова предава на студентите не само задълбочени знания в областта на правото, но и в теорията и практиката на активното гражданство.

Наградата на Ректора за журналист, отразявал обективно проблемите на висшето образование, науката или културата в България е за Благой Цицелков. Благой е роден в София през 1993 г., учил е изобразително изкуство и web-дизайн в художественото 51. СОУ „Елисавета Багряна”. Като ученик в 7 „в” клас става автор и главен редактор на училищния вестник „Вести+”. Започва да публикува в печатни издания през 2004 г., когато е на 11 години – първите му статии излизат във вестниците „АзБуки” и „Семеен адвокат”.

През 2006 г. става водещ на детското образователно предаване на TV7 – „BG-Къде? Къде? От 2011 г. е част от екипа на БНТ, където започва в младежките предавания „13+” и „ХАХ!”. Работи за форматите „Кауза.bg” и „История.bg”.

Днес зрителите на БНТ 1 виждат Благой от ефира на сутрешния блок „Денят започва”, както и в новинарските емисии. Хобитата му са фотографията и рисуването на икони.

Благой Цицелков е сред най-младите журналисти в България, но зад гърба си вече има солиден журналистически опит. Работата му се разпознава по избора на материали, отдадени на дългосрочно важни за обществото теми, представянето на различна гледна точка и търсенето на вторите и трети планове на темите.

„Последователността и плама, с които работи, са достойни за отличаване и за мен е удоволствие да връча тази награда на младия Благой Цицелков“, сподели проф. Бочков.

Националният празник на Република България 3 март, както и Студентския празник 8 декември, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и Денят на народните будители 1 ноември са сред официалните празници на Нов български университет, на които завършилите студенти получават своите дипломи.