facebook

Новини

snimka-1_678x410_crop_478b24840a snimka-2_678x410_crop_478b24840a snimka-7_678x410_crop_478b24840a snimka-3_678x410_crop_478b24840a snimka-6_678x410_crop_478b24840a snimka-5_678x410_crop_478b24840a snimka-4_678x410_crop_478b24840a
19.08.2016 11:47
Новини

Голямата роля на малкото кино/ Mайстори на късото кино

 

Организаторите на няколкочасовия маратон за късометражни филми, който ще се състои на 28.08.16г. (неделя) и който е част от мултижанровия фестивал „София диша“ – Ники Стоичков и Георги Светломиров – придобили знания и развили умения по време на майсторския клас по режисура на професор Георги Дюлгеров, провел се през 2014/2015 г. в НБУ - с лекота завладяват умовете и приковават погледите на десетките, жадни за изкуство присъстващи на кино турнето КИНОlove, посветено на краткия заснет разказ. Досега историите с главни герои Мартина Вачкова, Асен Блатечки, Койна Русева, Ивета Григорова, Георги Гоцин имаха морски привкус, тъй като прожекциите се проведоха в Бургас на 08.08.16 г. и във Варна на 16.08.16 г., но творците обещават, че скоро „ще заразят с „жажда“ за кино цяла България“. За да бъде още по-приятна атмосферата, режисьорите гарантират присъствието си на всяко събитие от турнето и активното си участие в дискусии със зрителите след края му.

Като подготовка за тяхната поява в сърцето на София светлините на прожекторите обляха ул. „Московска“ на 14.08 (неделя) между 16 ч. и 22 ч., където наред с другите разнообразни активности се проведе Filmspot, обединяващ късометражни филми и видео арт, част от Фестивал за градска култура 2016 г. Креативните възпитаници на НБУ обещават още повече емоции на 28.08, когато културата ще се „пренесе“ на бул. „Ал. Стаболийски“ и ще завладее присъстващите под формата на кратки екранизирани разкази.

За да ни помогнат да стигнем до големия смисъл на малките филми и да ни позволят да се докоснем до същността на този тип изкуство, както и за да ни подготвят за предстоящото събитие, младите режисьори от НБУ отделиха доста време, защото, оказа се, не е лесно да опишеш страстта си само с няколко думи. Ето какво сподели Ники Стоичков:

С какво свързваш името на проф. Георги Дюлгеров?
Професор Георги Дюлгеров е цяло събитие в живота ми. Той е изцяло отдаден на своите студенти и е готов да ни помогне по всякакъв начин дори след като сме завършили. Георги Дюлгеров е вдъхновение!
Умее да ти придаде лекотата, с която той работи. Киното е изключително тежка работа и умението да правиш нещата с лекота и да им се наслаждаваш е безценно, точно на това ни учи Георги Дюлгеров.

Какво ти даде НБУ? Какво му даде ти в замяна?
Учейки в НБУ успях да срещна страхотни хора, с които работим. С помощта на ресурсите на НБУ създадох първия си късометражен филм.
В замяна създадох „За какво служи хлябът“, който обикаля фестивали и редица прожекции, прославяйки НБУ.

По какво си приличат и по какво се различават животът и филмът?
Филмът е част от моя живот. Трудно правя разлика между двете :).

Откъде черпиш вдъхновение?
От комуникацията с хората в обкръжението.

На какво разчиташ – на реални персонажи или на измислени герои?
Смесица между няколко реални персонажи, допълнени от измислени качества.

Кое е водещото - сблъсъкът или допирът между реалност и илюзия?
Определено допирът между реалност и илюзия.

Живееш чрез филмите си или те оживяват чрез теб?
Ами и двете! Някои неща са взети от моя реален живот. Част от историите са неща, които съм искал да направя, но не ми стискало. Но всичко това ще се види в бъдещите ми проекти :).

Предначертана ли е мисията ти в живота или собственоръчно я пишеш?
Собственоръчно я пиша, но знам точно накъде я водя.

Рисково занимание ли е създаването на късометражни филми?
Не е рисково занимание. Изключително забавление е, особено когато го правиш с приятели.
Как „широкият“ смисъл се помества в „късото“ кино?
Не е задължително да има „широк смисъл“. Както са казали умните хора „Най-простите неща са най-гениални“.

Пренасища ли се или се обогатява зрителят като му се предоставя повече време за изкуство?
Според мен изкуството е като храненето. Всеки ден имаш нужда от него, случва се понякога да „преядеш“ и да нямаш нужда от повече изкуство, но на следващия ден пак го търсиш. Или да обобщя: чрез пренасищане се обогатяваме.

Кое кара „големите“ актьори да бъдат част от „малките” филми?
Големите актьори не участват в малки филми. Големите актьори участват в големи филми, независимо дали те са къси или пълнометражни.

Каква е „голямата“ роля на „малкото“ кино?
Късото кино е просто друг вид кино, то се възприема по различен начин, то се разпространява по различен начин, но носи същата наслада и забавление като пълнометражното кино.

Как се отплаща „безплатното“?
Безплатното е безценно. Работейки за без пари в един проект, даваш частица от себе си! Това прави проекта безценен. Ако човек започне, работейки в десетки къси филма за без пари, се научава винаги да дава част от себе си и след това, като започне да получава заплащане за работата си, продължава да дава част от себе си. Така смятам, че се създават добрите професионалисти.

Каква е мисията на КИНОlove и какви са очакванията ти за резултатите от него?
Очакванията за КИНОlove са да допълни noblink.media. След като имаме online портала, беше време да създадем offline събития, за да дадем възможност на всякакъв вид публика да достигне до късите филми.
Това е първо издание. Оптимисти сме, но все пак реалисти! Надяваме се да напълним на 60% - 70% местата, където ще имаме прожекции.

Турнето КИНОlove, водещо своето начало от Бургас, ще продължи да завладява зрителите си, като ги потапя в море от емоции, пораждащи размисъл. На безплатни прожекции можете да се насладите на 19.08 от 20:30 ч. в амфитеатъра в с. Долен и на 28.08.16 г. от 18.00 ч. на бул. „Ал. Стамболийски“ в гр. София. В унисон с кръговрата в света на 04.09.16 г. от 20:30 ч. турнето отново ще придобие морски оттенъци, защото за негова последна спирка организаторите са избрали гр. Созопол.

Насладете се на емоцията и на допира с изкуството, оставете се да бъдете погълнати от големия смисъл на малките филми и #НеМигайте, за да не пропуснете нещо значимо.

Автор: Аксения Янева