facebook

Новини

obsta_678x410_crop_478b24840a
03.10.2024 17:39
Новини

Грандиозен Галаконцерт и изложба „Моите будители“ в чест на Райна Кабаиванска

Учениците на Райна Кабаиванска изправиха на крака публиката в Софийската опера и балет на грандиозен Галаконцерт на лауреатите от XXIV Международния й майсторски клас с Нов български университет. Младите оперни таланти получиха овациите и любовта на публиката, а блестящото им представяне затвърди мястото на София на световната карта на оперните театри.

 

11 от най-талантливите участници в Майсторския клас от България, Грузия, Румъния, Италия и Южна Корея представиха арии и ансамбли, шедьоври на оперния репертоар под съпровода на орекстъра на Софийската опера и балет с диригент Найден Тодоров.

 

 „Галаконцертът на Майсторския клас, както и концертите в Париж, Лондон, на Античния театър в Пловдив, филмовата трилогия „Кабаиванска: Сезон 21 век“, изложбата, която имате възможност да видите във фоайето на Софийската опера, както и постановката на „Адриана Лекуврьор“ през следващата година, са приносът на Нов български университет към честванията, които музикалният свят организира през тази година за това голямо име в световната култура – Райна Кабаиванска.“, сподели от сцената на националния ни оперен театър д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, създател и продуцент на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в София.

 

 

Временно неразположение попречи на Райна Кабаиванска да присъства на Галаконцерта на своите ученици, с които през последните няколко седмици работи върху усъвършенстване на вокалните им и артистични умения. Липсата ѝ беше осезаема за певците и публиката. Младите артисти от майсторския ѝ клас обаче представиха спектакъл на световно ниво, точно, както ги е учила тяхната Маестра. А наградата за най-талантливите от тях дойде с традиционното присъждане на стипендиите на Фонд „Райна Кабаиванска“.

 

„Изборът на участници в майсторския клас беше много труден. Кандидатите бяха повече от 90. Прослушахме ги в два дни и изборът на 14 от тях действително беше сложен. Разбирате колко трудно беше да определи Райна Кабаиванска стипендиантите. Тук искам да кажа, че всички се представиха на едно високо равнище и тези, които не са наши стипендианти, надявам се догодина да бъдат“, каза д-р Георги Текев.

 

 

Блестящото българско сопрано Александрина Михайлова получи стипендия за едногодишно индивидуално обучение при Райна Кабаиванска в Института „Веки – Тонели“ в Модена. Нейното превъплъщение в арията на Виолета от операта „Травиата“ изправи публиката на крака и в продължение на минути не позволи на Александрина да се върне зад кулисите.

През 2016 г., едва седемнадесетгодишна, Александрина Михайлова се явява на прослушване пред Райна Кабаиванска за участие в XVII Международен майсторски клас в Нов български университет. В следващите пет години тя е неотлъчно до Маестра Кабаиванска в майсторски класове в НБУ и в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. През 2021 г., в надпревара с 430 кандидати от целия свят, българското сопрано печели място сред победителите в конкурса на Академията за млади оперни певци на Ла Скала в Милано, където специализира оперно пеене.

 

 

 

 

Стипендия за едногодишно обучение в Института „Веки – Тонели“ в Модена получиха басът от Румъния – Андрей Миклеа, грузинското мецосопрано Бая Сеганелидзе и баритонът от Южна Корея Сунхуан Дамиен Парк.

„Когато през 2001 г. с Райна Кабаиванска решихме да направим този майсторски клас, решихме и да основем Фонд „Райна Кабаиванска“ за стипендии на млади и талантливи оперни пвеци. Целта беше продължаването на майсторските класове със специализация в Италия. В продължение на всички тези 24 години повече от 90 млади изпълнители успяха да специализират с Райна Кабаиванска в Италия. Това стана възможно благодарение на нашите дарители и партньори през годините. На тях благодаря от цялото си сърце! Тази година дарители и партньори на фонда са големи личности и наши приятели, на които благодаря, както и компании, които са наши партньори – Фантастико, Сами-М, Кока Кола, DC automobiles.“,  обяви след концерта д-р Георги Текев, който съобщи, че тази година се присъждат и стипендии на името на двама големи оперни артисти – Христина Ангелакова и Михаил Попов.

Стипендии за семестриално обучение в музикалния институт в Модена бяха отпуснати на Кристиян Христов (България) и Марта Ладзаро (Италия). При добро представяне от тяхна страна е възможно стипендиите да бъдат удължени за една година, съобщи д-р Текев.

 

 

Като гост-изпълнител в концерта участва и четирикратният стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска“ Рейналдо Дроз. 

 

Галаконцертът е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Посолството на Италия, а медийни партньори са Българска национална телевизия и Капитал.

Уникална изложба в чест на Райна Кабаиванска беше представена за първи път в Софийската опера и балет малко преди концерта. Тя разказва за триумфа на оперната дива на сцените на най-значимите оперни театри, за мисията на майсторските ѝ класове и благотворителната ѝ дейност. Проектът „Моите будители“ на Фантастико е част от инициативата „Годината на Кабаиванска“ по повод 90-годишния юбилей на една от най-ярките личности в съвременното оперно изкуство. 

 

 

Изложбата се реализира под творческото ръководство на Петър Барбалов, а зрителите ще могат да я разгледат до края на октомври.

Експозицията съдържа над 150 фотографии, които проследяват първите стъпки на Райна Кабаиванска в музиката, дебютите ѝ, най-ярките превъплъщения на сцените на Ковънт Гардън, Ла Скала, Метрополитън опера и много други. В „Моите будители“ са събрани незабравими кадри от изпълнения на оперната дива с Лучано Павароти и Пласидо Доминго, ролите ѝ, посрещнати с възторг от световната оперна критика, сред които тези в „Мадам Бътърфлай“ и „Тоска“ от Пучини.

 

В проекта е представена изключителната будителска дейност на майсторските класове на Райна Кабаиванска и Нов български университет.

 

„Благодарни сме за възможността да бъдем част от мисията на майсторските класове на г-жа Кабаиванска и Нов български университет. Впечатляваща е огромната любов, с която тя работи със своите ученици, които често нарича „моите деца“. Всеки концерт на нейните възпитаници, включително концертът на XXIV Международен майсторски клас миналата вечер, е истински празник за почитателите на оперното изкуство. Тези млади хора получават невероятна възможност за музикална кариера, изключителен шанс. Забележително е колко голям посланик на България е г-жа Кабаиванска, която след бляскавата си кариера със своята преподавателска дейност вече е създала и мрежа от артисти, чиито имена са свързани с нашата страна“, коментира Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП и член на Настоятелството на Нов български университет. Той благодари на Софийската опера и балет за домакинството на изложбата, както и на Столична община, с чието съдействие проектът „Моите будители“ се осъществява за четвърта поредна година.

 

Председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова благодари на д-р Георги Текев и НБУ за Галаконцерта на XXIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. В официалното писмо се подчертава: „Всеки талант има нужда от подкрепа, независимо от областта на своите занимания. Ето защо помощта, която г-жа Кабаиванска и НБУ оказват на младите изпълнители със стипендията за тяхното продължаващо обучение е изключително важна.“.

 

„ГОДИНАТА НА КАБАИВАНСКА“

От края 2023 г. по инициатива на Нов български университет в България и по света започна реализацията на серия от събития в чест на голямата оперна актриса, обединени под надслов „Годината на Кабаиванска“. Инициативите започнаха с Новогодишен концерт със Софийската филхармония през декември миналата година, четири спектакъла на операта „Аида“ в края на м. януари 2024 г. в Софийската опера и балет, концерти в Opera Bastillе в Париж през м. февруари, концерт в Britten Theater – Лондон и прожекция на документалния филм “La Scuola Kabaivanska” в кино „Люмиер“ – София през м. май. През есента събитията продължиха с Оперна гала в чест на Кабаиванска в Античен театър – Пловдив, с Изложбата „Моите будители“ в Софийската опера и балет, организиран от Фантастико груп и НБУ и Галаконцерт на лауреатите от XXIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Националния оперен театър . Предстои представяне на операта „Адриана Лекуврьор“ в Софийската опера през м. януари 2025 г. с участието на звезди като Витория Йео, София Соловий, Вероника Симеони, Джузепе Инфантино, Хе Канг. Всички събития в „Годината на Кабаиванска“ са със солисти – едни от найуспешните артисти от Школата на Райна Кабаиванска, покорили световни сцени като Ла Скала, Ковънт Гардън, Метрополитън, Парижката опера, Театро Масимо Палермо и много други в Европа, Америка и Азия.


Фото кредит: Крум Стоев, Димитър Чилов