facebook

Новини

3977684-copy_678x410_crop_478b24840a
02.07.2024 10:45
Новини

Грандиозен концерт за финал на майсторския клас на Вики Алмадизу

За поредна година Нов български университет организира майсторски клас на джаз певицата Вики Алмазиду, който се проведе в периода 17 – 30 юни в НБУ и завърши с концерт на 01 юли от 19:00 часа в Първо студио на БНР.



Като продължение на Лятната музикална академия, създадена и водена дълги години от проф. Милчо Левиев в Нов български университет, тази година майсторският клас беше посветен на едни от най-ярките американски песенни композитори – Джордж Гершуин и Коул Портър.



Освен Вики Алмазиду, с участниците в майсторския клас работи и пианистът, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио – Антони Дончев, чиито лекции бяха обединени под надслов „Нестандартно за джаз стандартите“.


Стипендии за покриване на цялостната такса за майсторския клас получиха Аглея Канева, Александра Полежанова, Елия Тодорова, Илина Стойнева и Сияна Калоянова, а стипендии за частично покриване на таксата беше присъдено на Боян Тодоров, Марта Дѝрагова и Юлия Николова.


Вики Алмазиду е вокален феномен на Балканите. Получила своето музикално образование в Държавната музикална академия в София, Университет „Св. Св.Кирил и Методий“ във Велико Търново и  Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Kато дъщеря на гръцки емигранти у нея се свързват колоритите на българското и гръцкото музикално изкуство. Джазът, който трудно мислим без импровизацията, развива у Вики усет и вкус към синкретизъм. Изключителната ѝ топлота и отдаденост съвсем естествено я довеждат до преподаването. Вики Алмазиду създава първия клас по джаз пеене в Гърция  преди 35 години към „Съвременна консерватория“ в Солун, където и живее. В житейски и професионален план, от 2002 Вики се свързва със световноизвестния български джазмен Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове.
От 2006 г. Вики Алмазиду и Милчо Левиев провеждат Лятна музикална джаз академия в Нов български университет. След смъртта на Маестро Левиев, Вики продължава мисията му да среща младите музиканти със стандартите на джаза и да поддържа духа му жив.



Проектът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.