facebook

Новини

hr1-3_678x410_crop_478b24840a
10.04.2024 12:17
Новини

"HR: Rush for Practice" в NBU вече е традиция

На 28.03.2024 от 18:30 часа в Аулата на НБУ стартира националното състезание HR: RUSH FOR PRACTICE. Това е съвместна инициатива на Българската асоциация за управление на хора, стартъп компания Pleggi LTD (финансирана от Компанията за рисково финансиране Витоша Венчър Партнърс) и НБУ чрез Центърът за кариерно развитие, департамент „Администрация и управление“, УПИЗ "Учебно-тренировъчна фирма“ и департамент „Когнитивна наука и психология“.  Студентите на НБУ ще се състезават със студенти на Икономическия университет в гр. Варна, Великотърновски университет и Русенски университет.

 

Как протича състезанието   "HR: Rush for Practice"?

Състезанието продължава около месец (28.03- 30.04) и дава възможност на студентите да работят по практическо HR задание в реална среда с компании. Студентите формират сами екипи по двама и изпълняват задание "Набиране на таланти за една реални отворени позиции, използвайки платформата Pleggi". Студентските HR екипи ще търсят реални кандидати на база критерии за съответната позиция, с което ще подпомогнат "Предварителния подбор" на работодателите, ще придобият много нови умения,  ще "влязат в обувките" на HR специалистите. През целия период, екипите получават съдействие и подкрепа от преподаватели, ментори в инициативата и HR специалисти от компанията, за чиято позиция изпълняват заданието.

Каква ангажираност и време са нужни?

Няма задължително нормирано време.  Работи се ОНЛАЙН!

За какви участници е подходяща инициативата?

Съвременната професия на специалистите по подбор изискват нови умения и състезанието ще наблегне на тях. Инициативата е подходяща за студенти, които искат да усвоят следните умения:

- умения, свързани с бизнес процеси и комуникация;

- търговски умения;

- маркетингови умения;

- работа с различни софтуерни системи;

- професионална работа със социални мрежи;

- анализ на данни.

Какво получават студентите?

- възможност да учат и усвоят практически умения в реална работна среда;

- възможност за получаване на предложение за работа и стаж;

- възможност за награда от награден фонд на инициативата.

Допълнителна информация:

В третото издание на инициативата се включиха  10 организации от различни браншове, предоставили информация за 20 свободни позиции и заявили категорично готовност за участие в учебната дейност на студентите – Пощенска банка, Фикосота, Райкомерс, WÜRTH България, Тавекс, BDO Bulgaria, Кауфланд България, Coca-Cola HBC, Ardes.bg и БТА.

В състезанието от НБУ участваха 40 студенти от програмите „Управление на бизнеса и предприемачеството“, „Управление и развитие на човешките ресурси“, „Бизнес администрация“, „Счетоводство“, „Маркетинг“, „Реклама“, „Психология“, „Организационна и социална психология“,

Предистория

В международните академични среди основните дискусионни въпроси са свързани с ключовата роля на човешкия фактор, какви са новите образователни технологии и какви трябва да бъдат академичните иновации в ученето и преподаването.

В този контекст възникна идеята за инициативата "HR: RUSH FOR PRACTICE" AT NBU, където теорията среща практиката, а знанията намират приложение в реалните предизвикателства на HR функцията по подбор и оценка чрез иновативен софтуер.  Благодарение на упоритостта и отдадеността към идеята на Цветелин Николов (Co-Founder в стартъп компания Pleggi LTD), доц. д-р Мария Ал. Иванова (департамент Администрация и управление) и Ирена Попова-Павлова (директор на Центъра за кариерно развитие на НБУ), инициативата вече е традиция.

В първото издание на HR: RUSH FOR PRACTICE AT NBU, студентските екипи от програмите на департамент „Администрация и управление“ се състезаваха по между си в рамките на НБУ подкрепяни от бизнес представители, ментор и университетски преподаватели.

 

Второто издание на HR: RUSH FOR PRACTICE излезе извън рамките на нашия университет. Сформираните екипи на НБУ се състезаваха с колегите си от УНСС и Софийски университет. Нашите студенти получиха заслужено първо място за упорития и творчески труд, оценен по достойнство от работодателите. Това даде шанс на НБУ да бъде водещ участник в третото издание на инициативата HR: RUSH FOR PRACTICE, която се превърна в национално състезание.

И така третото издание на HR: RUSH FOR PRACTICE вече е факт. Регламентът се запазва, увеличава се броят на менторите в помощ на екипите, разнообразни са специалностите на участващите студенти. В третото издание освен НБУ се включват университети от Варна, Велико Търново и Русе.

Очакваме с нетърпение крайните резултати, победителите и наградите, които ще бъдат обявени след месец. Пожелаваме успех на нашите студенти!