facebook

Новини

social-media-1920x1080px_678x410_crop_478b24840a zlatina_678x410_crop_478b24840a veliana-kasheva-1_678x410_crop_478b24840a marinchela-peeva_678x410_crop_478b24840a
29.03.2021 16:59
Новини

Идеи за качествено време за деца и семейства, платформа за фотография и стратегия за интеграция на глухите хора са победителите в „Академията за жени предприемачи в НБУ“

Три победителки отличи Академията за жени предприемачи, която се проведе в Нов български университет в партньорство с Посолството на САЩ в България. В продължение на четири месеца над 30 дами от цялата страна с идеи за собствен бизнес се обучаваха безплатно как да създадат успешно бизнес планове, как да набират капитал, как да създават потребности за предлаганото от тях и да комуникират с пазара, как да се свързват с мрежи на успешни собственици на бизнес. Техни лектори и ментори бяха преподаватели от Нов български университет и представители на бизнеса. Интересът към Академията беше изключително голям и за нея кандидатстваха над 300 дами от цяла България и българки от чужбина.

Първа награда от пет хиляди долара получи проекта на Златина Георгиева „365 идеи за качествено време с децата“. В специален календар Златина, която е учител, журналист и майка, развива предложенията си към родители и учители как да прекарат качествено време с деца на възраст между 6 и 11 години. Как да учат, как да творят, да се забавляват и спортуват по време на пандемия. В своеобразния календар, Златина въвлича цялото семейство чрез експерименти, творчески проекти, фото мисии и съвети за добри постъпки.




Втората награда от две хиляди долара спечели фотографския проект „Арт пътеки“ на Велианна Кашева от гр. Козлодуй. Идеята на Велианна е да създаде дигитална платформа за развиване на личния потенциал чрез изкуство, да организира обучения за деца и да разказва истории чрез фотография, статии и арт събития. „Човек е такъв, какъвто трябва да бъде само, когато мечтае“, сподели младата авторка по време на онлайн церемонията по закриване на Академията за жени предприемачи.




Стратегия за интеграция на глухите хора у нас и популяризиране на жестомимичния език получи специалната награда на журито. Автор на идеята е Маринчела Пеева от гр. София, която получава хиляда долара за реализацията ѝ. Нейният бизнес план предвижда създаване на дигитално съдържание, видеа, кампании в социалните мрежи. Целта ѝ е да подпомогне изграждането на интегрирана бизнес среда, в която да намерят място и глухите хора.



„Бъдете промяната, която искате да видите. Работете в полза на страната си и вдъхновявайте жените от цял свят.“ С тези думи посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа поздрави победителките и останалите участнички в Академията за жени предприемачи.

Зам.-ректорът по международната дейност на НБУ, гл. ас. д-р Димитър Трендафилов, който беше и един от лекторите по време на обученията, сподели: „Този формат доказва, че има много потенциал в дамското предприемачество. Вие носите огъня на вдъхновението. А успешните проекти са тези, които успяват да вдъхновят повече хора. Историите на успешни компании доказват, че трябва да има мечтатели като вас“.
Гл. ас. д-р Димитър Трендафилов благодари на екипа на Посланика на САЩ за гласуваното доверие Академията да се проведе в Нов български университет.

Академията за жени предприемачи е проект на Държавния департамент на САЩ, реализиран в София чрез Посолството на САЩ и НБУ. Домакин, организатор и изпълнител е Училището за професионално и продължаващо обучение (УППО) на НБУ.

Инициативата е ръководена от Белия дом, а целта ѝ е отключване, подкрепа и развитие на икономическия потенциал на жените от различни точки на света, посредством разработване на собствен бизнес със стойност за обществото. Идеята е до 2025 г. Академията за жени предприемачи да достигне до 50 млн. дами по света чрез насърчаване на благоприятна среда за участието на жените в икономиката и бизнеса.