facebook

Новини

ovcharov_678x410_crop_478b24840a
16.04.2024 10:21
Новини

IN MEMORIAM

 

Професор Васил Овчаров, емблематична фигура в българския художествен текстил, почина на 90-годишна възраст.

Проф. Овчаров е роден през 1934 г в гр.София, завършва „Сценография“ в Художествената академия през 1959 г. През 1973 г. специализира „Индустриален текстил“ в Чехословакия.

Преподава в катедра „Текстил“ в НХА от 1980, професор  от 1996 г.

Той споделяше своят богат опит и знания както в НБУ, така и в Свободния варненски университет. Овчаров беше член на Съюза на българските художници.

 

Проф. Овчаров е един от класиците в българския художествен текстил след 80-те години до днес. Водещ преподавател и научен ръководител, отдал богатият си творчески опит на студентите в областта на тъкания и печатан текстил. Извел  няколко поколения текстилци, актуални имена в българското съвременно изкуство. Творчеството му се отличава с дълбочина, създаваща нова идентичност между приложното текстилно изкуство и съвременното му звучене, както и силната връзка между творец и зрител.

В продължение на години проф. Васил Овчаров преподава в Нов български университет. В лекциите си, посветени на художествения декоративен текстил, той обогатява знанията за текстила на студентите с нови актуални творчески насоки, запознава ги с различни техники и материали.

Автор е на близо 1000 текстилни произведения на изкуството – декоративни гоблени и печатан текстил. Творбите му са притежание на галерии и частни колекции в България и чужбина.

Името на Васил Овчаров ще остане в историята като един от основоположниците на българския съвременен художествен текстил.

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще се състои на 16 април (вторник) от 12:30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.