facebook

Новини

photo-58-678x410-crop-478b24840a_678x410_crop_478b24840a
26.05.2016 09:41
Новини

Издателството на Нов български университет е с три номинации за Националната награда „Христо Г. Данов“

 

Издателството на Нов български университет е с най-много номинации за Националната награда „Христо Г. Данов“. В категория „Преводна художествена литература“ е номинирана книгата „Диатриби“ на Епиктет - първият цялостен превод от старогръцки език, направен от проф. Богдан Богданов. Преводът на „Диатриби“ на Епиктет е уникален не само поради обема си и съдържателната страна на поучителните беседи, но и по начина на използваната стилистика, избраната виртуозност в превода, за да се предаде живописният, многозначен текст така, че да не се изгуби усещането на пряката външна и вътрешна реч, на прекия контакт, на разговора и на това, че от този разговор би имало полза. Книгата съдържа голям брой съвети и примери, които могат пряко да се свържат със съвременната среда.

В категория „Хуманитаристика“, номинацията е за „Държавата“ на Платон, преведена от гл. ас. д-р Георги Гочев, която се класира заедно с превода на друга велика старогръцка книга – „Поетика“ на Аристотел, издадена от издателство „Изток-Запад“.

Номинация в категория „Електронно издание и нови технологии“ получава уебсайтът - www.bogdanbogdanov.net, в който вече десет години се публикуват онлайн на свободен достъп книги, преводи и коментари. Уебсайтът е известен най-вече с функциониращите си форуми в областта на литературата, гражданското общество и образованието. Годишно сайтът се посещава от над 180 000 души от 95 държави.