facebook

Новини

baldi-01_678x410_crop_478b24840a baldi-02_678x410_crop_478b24840a dsc0164_678x410_crop_478b24840a dsc0150_678x410_crop_478b24840a dsc0169_678x410_crop_478b24840a dsc0179_678x410_crop_478b24840a
18.01.2019 11:47
Новини

Изкуството на дипломацията или дипломацията на изкуството – Стефано Балди, посланик на Италия говори пред студентите от Нов български университет

Семинарът „Дипломатът на 21-и век“, организиран от департаментите „Политически науки“ и „Администрация и управление“ на Нов български университет под егидата на Изпълнителния директор на Нов български университет, д-р Георги Текев и посланика на Република Италия в България, г-н Стефано Балди, се проведе за осми път. Темата на събитието беше „Изкуството на дипломацията или дипломацията на изкуството“ с гост-лектор г-н Балди.

Встъпителното слово за събитието беше направено от д-р Георги Текев. „Това е осмото издание на нашия семинар и днес навършваме една година. Целта на този семинар беше да привлечем вашето внимание, но и да добиете впечатление с оглед на вашето специално образование в програмите, които сте избрали в университета. Друга цел на семинара беше да представи различни области от дейността на посланиците в България и ние успяхме, фактически в тези осем събирания, да направим първо едно общо представяне на дипломатическата кариера, което направи именно посланик Балди, на второ място успяхме да видим дипломатическата кариера в областта на културата, също така в политическите анализи, икономиката и търговията, междусъседските отношения, а имаше и една последна среща с представителя на Европейската комисия, на която имахме възможност да се запознаем с дипломацията на Европейския съюз.“, каза д-р Текев

„Дипломатът на 21-и век“ започна по същество с презентация, изготвена от посланик Балди, включваща изображение на „Тайната вечеря“ на Леонардо Да Винчи. Причината е, че той е имал много умения на много високо ниво. Така, както и дипломатите трябва да владеят най-различни умения и навици в различни области. „Ние трябва да преговаряме, да комуникираме, да обработваме информация, да работим в мрежа с хора. Ние, посланиците, трябва да мислим за нови концепции. Аз представлявам държавата си. Всичко, което правя, всичко, което казвам, всичко, което показвам е от името на Италия, не е от личното ми име.“, каза г-н Стефано Балди.







Посланик Балди показа на студентите своите примери за големи творци от историята на изкуството, включително изобразително изкуство, литература, музика и кино, а това са Шекспир, Данте, Павароти, филмите „Титаник“, „Корабът пътува“ и други, след което допълни: „Вече имате много ясна представа за това какво означава твърда и мека сила. Всяка държава има своя история, архитектура, кино – своя култура. Има и свои икони. Те може да не са толкова познати по света, но трябва да се използват и трябва да помислите къде може да вложите енергията си, за да ги популяризирате и да ги направите част от своята национална гордост. Това е нещо, което има практически и психологически резултати.“, обясни г-н Балди.

По време на семинара бяха обсъдени освен подхода на дипломатите и добрите дипломатически практики, големите артисти на изкуствата и благоприятното влияние на техните творби и артистични прояви в между културния обмен, а също така и ефективните маркетингови стратегии, които се използват локално за въздействие върху възприятието на различните култури и характерните особености на социумите в рамките на дипломатическите кореспонденции и дипломацията в глобален аспект. Г-н Стефано Балди даде пример с 2019-та година, в която се навършват 500 години от смъртта на Леонардо Да Винчи. ,,Когато имате кръгли числа можете да го използвате като брандинг“, каза посланика на Италия. Леонардо Да Винчи е пример за една изключителна личност, която може да бъде рекламирана и използвана за прокарване на либерални и полезни идеи от изкуството за осъществяване на акултурен диалог между държавите, както и за популяризиране на отделна държава, нейна концепция или инициатива, като в случая това е Италия. Това е с което Италия е специална, изключителна. Италия има отношение към естетиката.

„Искам да представя нещо друго по отношение на брандинга. Едно нещо, което не е проблем, но е затруднение по отношение на възприятието, например рисунките. Какво Ви идва наум, когато мислите за италианските картини? Леонардо, Рафаело, Микеланджело. Всичко това е Ренесанс, малко или много. Това е миналото. Важно е обаче какво има и днес. Дали държавата продължава да е активна, изобретателна, жизнена. Понякога трябва да се комбинира едно такова велико минало с нещо съвременно. Иначе Вие, като държава, ще принадлежите само на миналото. Трябва да има баланс.“, допълни в лекцията си пред студентите посланика на Република Италия.

Г-н Стефано Балди разясни своята идея и концепция при избора на тема за семинара „Дипломатът на 21-и век“, в който той е гост-лектор за втори път. „Реших, че това е много добра идея да покажа различни аспекти, да се видят други аспекти на дипломацията. Дипломация и дипломати не са едно и също нещо. Има различни подходи и интереси в различните страни.“, каза той.

Стефано Балди е посланик на Република Италия в България от 19.06.2016 г. Неговата автобиография е изключително богата и разнообразна. През 1986 г. се дипломира по „Икономика и търговия“ в Университета в Рим, а след това започва дипломатическата си кариера в Министерство на външните работи на Италия в генерална дирекция „Икономическа дейност“. През 1991 г. е заместник-ръководител на мисия в Дар-ес-Салаам, Танзания. През 1995 г. е назначен за първи търговски секретар в представителството на Италия в ООН в Женева. След този период, Стефано Балди се завръща в Италия и е назначен за завеждащ „Статистически отдел“ в Министерството към Звеното за анализ и програмиране в Генералния секретариат. Постът на първи съветник, отговарящ за Първия комитет на Общото събрание по въпросите за разоръжаването и неразпространението на оръжия в Постоянното представителство на ООН в Ню Йорк. Неговата кариера се състои от още няколко важни длъжности, които г-н Балди е заемал в държавните ведомства, но по-интересното за него е, че освен всичко това, той съчетава служебните си задължения с воденето на собствено радиопредаване „Дипломация и околности“ по радио ЛУИС от 2013 г. до 2016 г., има собствен уебсайт и собствен блог.

Семинарът завърши с въпроси към посланик Балди, които бяха провокирани от интересните теми, които се обсъждаха, както и от актуални проблеми като Брекзит и отношенията в Европейския съюз.

Финалните думи на модератора на събитието д-р Георги Текев бяха за благодарност към студентите за интереса и обещание срещите с представителите на дипломатическия корпус в България да продължат.