facebook

Новини

prof-bogdanov2_678x410_crop_478b24840a prof-bogdanov9_678x410_crop_478b24840a prof-bogdanov5_678x410_crop_478b24840a
07.08.2018 09:42
Новини

Изминаха две години без създателя на Нов български университет


Изминаха две години без създателя на Нов български университет професор Богдан Богданов, д.н., който ни напусна на 5 август, 2016 г.

 

Професор Богдан Богданов, д.н. е класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е публикувал на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на „Диалози“ на Платон, преводите на „Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо-Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Диатриби“ на Епиктет. Автор е на книгите „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“, „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“, както и на издадената в Испания книга „Modelos de realidad”, издадената в Германия „Reading and Its Functioning“ и издадената във Франция „Penser et construire L’Europe“. Последната книга, която професор Богдан Богданов остави, е „Думи, значения, понятия и неща“.

 

През 1990 г. учредява и председателства Дружество за нов български университет, а през 1991 г. създава Нов български университет (с решение на Великото народно събрание от 18 септември 1991). От 1993 г. до 1995 г. изпълнява длъжността Ректор на Нов български университет. От 1995 г. е Председател на Настоятелството. От 2011 г. е Президент на Нов български университет.

 

Носител е на ордена Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата „Христо Г. Данов” за хуманитаристика. Основател е на форумите за литература, образование и гражданско общество в www.bogdanbogdanov.net и водещ на най-значимите семинари в Нов български университет.

 

Поклон пред паметта му!