facebook

Новини

2855908_678x410_crop_478b24840a
20.04.2023 16:16
Новини

Калиграфски уъркшоп и благотворителна изложба за Великден

Десетки студенти се включиха в изработката на великденски картички с благотворителна цел. В Център за книгата се проведе калиграфски уъркшоп и благотворителна изложба-базар, организирана от гл. ас. д-р Захарина Петрова-Проданова с участието на студенти от първи и трети курс на БП „Графичен дизайн”.

 

 

Работилницата се провежда за втори път след тази за Рождество Христово и в нея в ролята на асистент отново влезе Мариана Ташутева от трети курс, която подготви и калиграфските образци. Участниците в работилницата за картички използваха за рисуване шрифтовете Батард, Украсна Канчелареска и Заглавно-декоративен Устав, за да има разнообразие и в същото време възможност за сравнение между западноевропейската и славянската калиграфия от периода на Ренесанса. За правилното изписване на буквите бяха осигурени прави пера и перодръжки, разноцветни тушове и текстура, хартии и други помощни материали със средства от бюджета на Департамент „Кино, реклама и шоубизнес”.

 

 

В уъркшопа се включиха, както по-опитните студенти от курсовете по калиграфия, така и техни колеги от други специалности, преподаватели и дори гости на университета от Франция. За всички тях досегът до класическата калиграфия беше вълнуващо преживяване, а благодарение на добрата подготовка, всеки участник си тръгна с красиво изписана картичка за Великден! Средствата от изложбата отново ще бъдат насочени в помощ на деца-бежанци от Украйна, които бяха подкрепени и в коледната инициатива.

 

 

Екипът на работилницата благодари за подкрепата на доц. д-р Енчо Найденов, ръководител на Департамент „Кино, реклама и шоубизнес”, г-жа Надя Терзиева, директор на Център за книгата и на Косьо Хаджигенчев.