facebook

Новини

kniga-na-malchanieto-02-1_678x410_crop_478b24840a
16.12.2014 13:05
Новини

"Kнига на мълчанието" на профeсор Анри Кулев с 3 награди на "Златен Ритон"

Текст: Елиза Нотева, Йоанна Костадинова, студентки от програми на департамент "Масови комуникации"

Между първи и шести декември тази  година в  Пловдив се проведе 21-ото издание на фестивала “Златен  ритон”. Той се организира от  Националния филмов център и в рамките на една седмица представя пред публика и жури най-доброто от документалното и анимационно кино. Победителите в двете категории бяха  избрани от  жури, в което участваха Станимир Трифанов - председател, Галина Ладрева, Емил Спахийски, Константин Занков, както и доц. д-р Цветомира Николова, преподавател от програма „Анимационно кино” в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет. Тя работи и на свободна практика като илюстратор на книги и като аниматор и сторибордист в редица български и чуждестранни продукции.

Нов български университет имаше свои представители и сред участниците в конкурсната програма – както в документалното, така и в анимационното кино. Проф. Анри Кулев, преподавател  по анимационна режисура в програма „Анимационно кино“, спечели специалната награда на журито за  своя документален филм „Книга на мълчанието“.

Лентата разказва за стойността на думите във време на свръхинформация, за това как се е развивал човешкият говор и как да го превърнем в Слово. „Книга на мълчанието“ получи признание и със специалната награда на Гилдията на кинокритиците към СБФД, а операторът на филма -  Светла Ганева, бе отличена за постижения в пластиката на изображението с приза за операторско майсторство.

И други преподаватели от департамент „Кино реклама и шоубизнес“ на НБУ участваха в конкурсната програма на фестивала. Доцент Невелина Попова е един от сценаристите на документалния  филм „Дух и материя“, посветен на изключително интересната личност и съдба на скулптора Александър Дяков. "Лятото на Мона Лиза" на гл. ас. Лиза Боева с чувство за хумор и с участието на Ицко Финци обиграва открадването на картината в началото на 20 век и превръщането й в шедьовър чрез медийния шум.

Документалният филм „Москвич Арт“ на Смилен Савов разказва за проект на доц. д-р Моника Попова от  департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет. Заедно със свои студенти тя превръща един изоставен автомобил в атракция чрез тотална „Мозайкова пластична АРТ операция”.  Художниците не само покриват колата с красива мозайка, но й правят ремонт, така че да може да се движи отново. Днес москвичът пътува по улиците, вози посещаващи страната професори и е подвижно олицетворение на креативността.

Друг талантлив възпитаник на НБУ представи университета в анимационната програма на „Златен ритон” - Димитър Велев е сценарист, режисьор и аниматор на кратката история  за абсурда и апатията „Инцидент”. С този филм той  се дипломира през 2014 г. и през септември получи признание за най-добър български студентски филм на Междунардния фестивал на анимационния филм във Варна.

Сред основните наградени на фестивала е лентата „Последните черноморски пирати“ на режисьора Светослав Стоянов, която спечели Голямата награда „Златен ритон" за най-добър документален филм. В оспорваната надпревара за  най-добър анимационен филм бе отличен  „Приказка от вълненото кралство” на Ангел Манов. Режисьорът Росен Елезов бе отличен за цялостно представяне в конкурсната програма.