facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
22.12.2023 16:16
Новини

Коледа в НБУ

Вълнуващ празничен декември за университетската ни общност. В навечерието на коледните и новогодишни празници доброто настроение, топлите усмивки и пожелания изпълниха пространствата на НБУ. За веселото настроение в университета се погрижиха преподавателите и студентите от департаментите „Музика“, „Изящни изкуства“, „Кино, реклама и шоубизнес“, Център за книгата и Студентски съвет, които предложиха поредица от събития, включващи концерти, театрални представления, изложби, коледен базар и др.

Начало на празничните моменти даде департамент „Музика“ с коледен фолклорен концерт на студенти в Университетски театър.

 

 

 

На 14 декември 2023 г. Дядо Коледа пристигна в НБУ, за да зарадва най-малките и да раздаде подаръци. Асистент на Добрият старец беше гл. ас. д-р Маргарита Кръстева, която се погрижи всички деца да си тръгнат доволни и щастливи.

 

 

Подаръци за малки и големи предложиха от Ателието по стъкло. Базарът им от вълшебни стъклени играчки внесе коледна магия в университета и предизвика предпразнично вълнение.

 

 

 

Преподаватели и студенти от департамент „Изящни изкуства“, Ателие по Керамика, представиха своите произведения в традиционния си коледен базар. Пластики и съдове изпълниха пространството в централното фоайе на университета и привлякоха вниманието на общността и гостите на университета. Чрез продажбата им студентите успяха да подпомогнат творческия си процес през Новата година.

 

 

Инициативата на Студентски съвет “Признания по Коледа” обедини истории и мечти на студенти и преподаватели на коледна тематика. Студентите ни се включиха и в кампанията “Запази доброто”, с продукти от първа необходимост за възрастни хора.

 

 

 

 

Калиграфски уъркшоп за Рождество Христово организира гл.ас.д-р Захарина Петрова – Проданова от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Десетки студенти, преподаватели и служители изписаха ръчно коледни картички с благотворителна цел.

 

 

 

За поредна година Център за книгата организира кампанията си „Коледно вълшебство с книга в ръка“ и пусна „на свобода“ 50 книги със скрито коледно пожелание. Коледни изненади очакваха гостите на специална среща на чаша вино в Книжарницата.

 

Богата музикална програма с поредица от концерти изпълни последните работни дни на нашата общност:

Коледен концерт Джаз стандарти с участието на Илия Лазаров, Александър Иванов, Боян Манолов и Валерия Василенко – студенти от класа на доц. д-р Ангел Заберски

 

 

Коледен класически концерт с диригент Марио Хосен; Солисти: студенти и докторанти от музика в НБУ от България (Кармен Телфеян, Виктор Василев, Ралица Петкова, Мария Панциду), Украйна (Маргарита Мазур), Испания (Елена Гарсия Ерузо), Германия (Максимилиане Вилмс), Литва (Тереce Плеткуте), Турция (Бегюм Бенсу Юнсал), Австрия (Палома Невркла)

 

 

Коледен поп и джаз маратон на студенти и докторанти – певци и инструменталисти, студенти на преподавателите почетен професор Етиен Леви, проф. д-р Ермила Швайцер, гл. ас. д-р Нели Маринкова, гл. ас. д-р Илиян Парасков, д-р Александър Байчев, Цветелина Спасова и др.

 

 

След този месец на вълшебства, пожелаваме светлината на знанието да осветява пътя ви и през Новата година!

 

Весели празници!