facebook

Новини

p1188748-copy_678x410_crop_478b24840a p1188757-copy_678x410_crop_478b24840a p1188777-copy_678x410_crop_478b24840a
25.10.2018 12:45
Новини

Колко важно за дипломацията е договореното да бъде добре поставено в договор каза Григориос Василоконстандакис, Посланик на Гърция в България

Публична лекция-дискусия в рамките на Общоуниверситетски семинар „Дипломатът на 21 век“ на тема „Двустранна дипломация между съседни държави“

На 24 октомври 2018 г. в Нов български университет се проведе първото, за новата академична година, издание на Общоуниверситетски семинар „Дипломатът на 21 век“. В него са включени три публични лекции-дискусии с посланиците на Гърция, Израел, Италия и една с Ръководителя на Представителството на Европейския съюз в България.

Семинарът е под егидата на г-н Стефано Балди, Посланик на Италия и на д-р Георги Текев – Изпълнителен директор на НБУ и е насочен към студенти в бакалавърски и магистърски програми на департаментите „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и др. с цел по-добро познаване на някои специфични аспекти на международните отношения, а именно – работата и ролята на посланиците.
На състоялата се вчера първа среща от цикъла, за новата академична година на тема „Двустранна дипломация между съседни държави“, г-н Григориос Василоконстандакис, Посланик на Гърция изрази радостта си, че е част от този форум, който помага на студентите да си изяснят понятието дипломация.

Той сподели за това как близките взаимоотношения между България и Гърция са преминали през добри и по-малко добри периоди свързани с миграцията, наводненията, трафика на хора във връзка с общата ни граница. Обясни значението на посолствата за поддържането на тези взаимоотношения и колко важна е колективната защита поради която държавите създават съюзи.

Г-н Григориос Василоконстандакис подчерта, че за дипломацията е важно това, което е говорено, да бъде добре поставено и в договор. Обясни, че проблемите, които възникват не бива да се подценяват и даде пример как африканските държави, които са основния източник на нелегална миграция, влияят и на държавите от Европейския съюз.

В този смисъл представи на студентите как работи Европейския съюз по тези и други важни въпроси чрез регулярни месечни срещи на външните министри на страните членки. 

Общоуниверситетският семинар премина при силен интерес от страна на студенти и преподаватели, което препълни аудиторията „Професор Петър Мутафчиев“ в НБУ. Студентите зададоха редица въпроси, провокирани от лекцията на посланика на Гърция у нас.

 

 

Следващите публични лекции-дискусии ще бъдат на:

14 ноември 2018 г. – г-жа Ирит Лилиан, Посланик на Израел в България, на тема: Научна дипломация
05 декември 2018 г. – г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейския съюз в България, на тема: Дипломацията на Европейския съюз
16 януари 2019 г. – г-н Стефано Балди, Посланик на Италия, на тема: Изкуството на дипломацията или дипломацията на изкуството.