facebook

Новини

dsc-0036_678x410_crop_478b24840a dsc-0032_678x410_crop_478b24840a dsc-0029_678x410_crop_478b24840a dsc-0040_678x410_crop_478b24840a
30.06.2017 14:57
Новини

Литературен конкурс за средношколци, изучаващи английски език – 2017 г.

За шеста поредна година средношколци, изучаващи английски език в гимназии от София, Перник, Кюстендил и Своге участваха в литературния конкурс на Нов български университет, организиран от департамент „Англицистика“ и подкрепян от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ. Мнозина участват в конкурса за трета поредна година и споделят, че предоставената им възможност за изява ги насърчава да разширяват познанията си, за да се подготвят за следващото издание на конкурса.

Всички участници са предварително информирани за формата. Те избират една от три теми, по която един час и половина пишат есе. В почивката имат възможност да разгледат университета, след което разполагат с още час и половина да напишат разказ с едно от три предложени им начални изречения.

Забележително е как вече шест години десетки средношколци сядат пред белия лист, съсредоточават се и се вглъбяват в избраните от тях теми. Липсата на технологии, неизменна част от ежедневието, не се отразява на оригиналността и не възпрепятства вдъхновението им. Няма участник, който до момента да е попитал дали му е разрешено да използва мобилни устройства. Никой не е споделял, че му липсват социалните мрежи или виртуалното общуване.

Както всяка година журито е съставено от студенти в БП „Англицистика“ на НБУ и преподаватели в департамента. Студентите първи и оценяват работите на средношколците. Тази година дипломантите Нина Коюва, Регина Стойкова, Мария Малчева, Теодора-Евтимия Кирова и Цветина Цекова за пореден път доказаха, че избраната от тях специализация „преподавател“ е тяхно призвание. За активната си работа през последните четири години те бяха поздравени и наградени от доц. д-р Екатерина Тодорова, декан на Бакалавърски факултет, която присъства на церемонията по награждаването на участниците в конкурса, състояла се на 28.07.2017 г.


Тази година журито от преподаватели беше в състав: доц. д-р Мария Стамболиева, гл. ас. д-р Мария Нейкова, гл. ас. д-р Милка Хаджикотева, преп. Маргарита Хаджиниколова, преп. Мария Ганчева, преп. Слава Черпокова и преп. Вержиния Велкова. Нашата колега Жанет Декова мотивира за участие свои възпитаници-средношколци от Професионална гимназия по телекомуникации, гр. София., които се представиха успешно и заслужено получиха поощрителни награди.

Учениците, наградени с първи, втори и трети награди в двата модула на конкурса, са възпитаници на Първа английска езикова гимназия, гр. София, ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник, ЕГ „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил и 134 СУ „Д. Дебелянов. Всички те, както и училищата им, получават сертификати, парични награди, осигурени от ЦФСР на НБУ и материални награди, осигурени от нашите дългогодишни партньори Oxford University Press (с любезното съдействие на г-жа Милена Владимирова) и издателство Macmillan (с представител г-н Йордан Стоянов). Всички участници в конкурса получават сертификати за участие, подписани от проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет.

Пожелаваме на всички участници в конкурса слънчево лято, което да ги зареди с позитивна енергия и да им открие нови източници на творческо вдъхновение. Вярваме, че ще бъдат с нас и за следващото издание на конкурса, когато отново ще се вглъбят в себе си за няколко часа, за да ни покажат колко много впечатления, знания и езикови умения са натрупали за една година. 

Поощрителни награди:

1.Ангел Мигленов Йотов, ПГТК, гр. София

2.Калоян Пламенов Кръстников, 1АЕГ, гр. София

3.Милен Галинов Гочев, ПГТК, гр. София

4.Даниел Михаел Калчев, ПГТК, гр. София

 

ЕСЕ

1-ва награда: Симеона Георгиева Костова, 1АЕГ, гр. София

2-ра награда: Мария Райчева, 1АЕГ, гр. София

3-та награда: Георги Валериев Минчев, 134 СУ „Д. Дебелянов“ , гр. София


Поощрителни награди:

1. Илина Красимирова Стоянова, ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник

2. Ясен Димитров Шопов, 1АЕГ, гр. София

3. Димитра Грънчарова, 1АЕГ, гр. София

НАГРАДЕНИ УЧИЛИЩА:

1-ва награда: Първа английска гимназия, гр. София

2-ра награда: ГПЧЕ „Симеон Радев“, гр. Перник

3-та награда: ЕГ „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил и ПГТК, гр. София


На същата церемония бяха наградени и следните студентки от БП „Англицистика“, които участват в конкурса вече четвърта година и неизменно показват отлични езикови умения и професионализъм: Мария Антонова Малчева, Нина Благоева Коюва, Регина Стоянова Стойкова, Теодора-Евтимия Максимилянова Кирова, Цветина Миткова Цекова.