facebook

Новини

lora-nagrajdavane_678x410_crop_478b24840a
06.03.2023 16:39
Новини

Лора Фучеджиева е „Студент на годината“ 2022 за доброволческа дейност

 

Студентката от четвърти курс в БП „Управление на бизнеса и предприемачеството“ беше отличена за своята активна доброволческа работа от Националното представителство на студентските съвети на официална церемония в УНСС. Лора Фучеджиева получи приза „Студент-доброволец на годината“ от кмета на община Елин Пелин инж. Ивайло Симеонов.

 

 

Основната мисия на конкурса „Студент на годината“ е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността. 160 успешни и активни студенти от страната и чужбина се състезаваха в 16 категории за отличието. Победителите бяха избрани от жури с водещи експерти във висшето образованието. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, които са свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

 

 

Студентката на НБУ Лора Фучеджиева е зам.-председател на Българския младежки Червен кръст, където членува от 2013 година. Отдадена е на две каузи – доброволчество в Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и опазване на околната среда, климатични промени и екология.

Когато е на четиринадесет години, близка приятелка на Лора се разболява от рядка болест, а лечението е много скъпо за нейното семейство. В този момент Лора решава да помогне и с помощта на своите учители организира благотворителен концерт. Този е един от първите моменти, в които Лора осъзнава силата на организационните си умения и способността да обединява хора за обща кауза. Записва се в БЧК-Бургас. Присъединява се към клуба по първа помощ, а днес вече в национален обучител по първа долекарска помощ в рамките на Българския младежки Червен кръст.

 

 

 

Благодарение на натрупания си опит и умения Лора е сред доброволците, които влизат на първа линия по време на хуманитарни кризи и бедствия. При пандемията от COVID-19 през 2020 г., взема активно участие в дейностите на Българския младежки Червен кръст, подготвя хуманитарни помощи за най-засегнатите райони от войната в Украйна.  

 

 

 

При наводненията в Бургас през 2017 г. в продължение на дни доставя хуманитарна помощ в засегнатите села, разчиства къщи и разговаря с пострадалите хора, на които стихията отнема всичко.

 

Лора вярва, че промените в климата и околната среда са сред причините за ръста на подобни тежки метеорологични явления. Затова смята, че е важно информираността по темата да бъде повишена. Така решава да се включи в кампаниите на “Грийнпийс”- България. Работи като асистент-координатор на кампанията „Климат и енергия“ и ръководи европейски проект за забрана на рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива. Благодарение на познанията й по темата заедно със свои колеги създават изцяло нов модул за обучение в рамките БМЧК на тема „Климатични промени“. Това позволява на доброволците да бъдат обучени и да споделят знанията си сред своите връстници в училищна среда.

 

 

 

Конкурсът "Студент на годината" е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Церемонията се провежда под патронажа на Президента на България Румен Радев.


Фото кредит: Фейсбук - Национално представителство на студентските съвети, Лора Фучеджиева