facebook

Новини

dsc-0039_678x410_crop_478b24840a dsc-0050_678x410_crop_478b24840a dsc-0066_678x410_crop_478b24840a
01.12.2016 10:20
Новини

Маги Халваджиян бе гост на Нов български университет

Той сподели опита си в предприемаческата сфера и даде отговори на въпросите – Какъв е сладко-киселият вкус на успеха? Каква е формулата и цената на успеха?

Киноклуб НБУ,  Център за кариерно развитие и обучителни ресурси и Алумни клуб на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ бяха домакини на мотивационна лекция „20 години по-късно…цената на успеха“ и прожекция на филма „Печалбата“. Гост на Нов български университет бе г-н Магърдич Халваджиян, алумни на Университета, който в ролята на лектор сподели с многобройните присъстващи в Аулата безценни моменти от опита си в предприемаческата сфера. Освен че с лекота завладя вниманието на аудиторията с разкази за интересните предизвикателства, които е срещнал по пътя си, той даде отговори на актуалните въпроси – Какъв е сладко-киселият вкус на успеха? Каква е формулата и цената на успеха?

 

Модератор на забележителното събитие, обединяващо представители на настоящите студенти, Алумни на Университета и академичната общност, бе проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Той не скри задоволството си от факта, че връзката между възпитаниците и Нов български университет остава стабилна и след тяхното дипломиране и те продължават да се връщат, за да бъдат полезни със знанията и уменията си на следващите поколения бъдещи професионалисти.

 

За никого не бе изненада огромният интерес към събитието. Аулата на Нов български университет бе изпълнена от десетки млади хора, мотивирани, устремени към успеха, но лутащи се по многобройните пътища за достигането му. Хора, емоционално заредени, водени от стремеж и желание, но нуждаещи се от съвет. Търсещи насока от личности, доказали се като авторитети в динамично променящата се среда, неподвластни на измененията й, а прилагащи методи за ефективното й контролиране. Затова професионалист от ранга на г-н Магърдич Халваджиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година, с лекота завладя интереса им. Израснал до един от най-известните сценаристи, режисьори, продуценти,  а и председател на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП), той успя да съчетае всичките си житейски роли в атрактивно представяне, с което привлече вниманието не само на студентите от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, но и на преподавателите и гостите на Нов български университет.

 

 

Примерите, които даде като доказателства за истинността на тезата си по време на срещата в НБУ, бяха многобройни, но въпреки това останаха неща, които той не успя да сподели. Защото дейността на г-н Халваджиян не е праволинейна и е трудно да бъде описана. Тя съдържа в себе си елементи, които се разминават, пресичат, допълват.

 

Едно от знаковите събития в професионалния му живот без съмнение е основаването на продуцентските къщи „Глобал филмс“ и „Глобал вижън“ през 2002 г., които в последствие стават част от „Глобал груп“. Мащабните инициативи не успокояват ентусиазма и желанието му за развитие. През 2012 г. основава компания „Оупън фреймс“ с основен фокус върху филмопроизводството. През месец октомври 2015 г. в София компанията реализира заснемането на филм със заглавие „Nightworld“. Главна роля във филма има американският актьор Jason London, а негов партньор е световноизвестният Robert Englund (Freddy Krueger).  Вторият филм на компанията, „Havana darkness“, заснет в САЩ и Куба, е първият в историята филм на ужасите, сниман в Куба. Преди по-малко от месец завършиха и снимките на филма „Welcome to Acapulco“, чието действие се развива в Мексико, Акапулко.

 

Студенти, преподаватели и служители на Нов български университет се насладиха на емоционалното представяне на г-н Магърдич Халваджиян, които разкри детайли от богатия си опит. Събитието бе разделено условно на две части. В първата част г-н Халваджиян сподели вижданията си относно изграждането и прилагането на предприемачески начин на мислене, който би довел не само до професионално, но и до личностно израстване. Аргументира тезата си с конкретни примери от своя опит, които младите хора слушаха с интерес. Лекцията му бе изградена върху фундаментални въпроси – „Каква е формулата и каква е цената на успеха?“ Личната призма, безграничните му виждания и многобройните преодолени предизвикателства му позволиха с лекота да дава отговори на питания от различен характер, още преди те да бъдат зададени от студентите.

 

Освен с чуждестранни продукции г-н Халваджиян се гордее и с проекти, реализирани с подкрепата на български представители. Един от най-известните е заснетият през 2000 година пълнометражен филм „Печалбата“ с продуценти Българска национална телевизия и Бояна Филм ЕАД. На него се насладиха присъстващите в Аулата по време на втората част на събитието. Оператор на филма е проф. Людмил Христов, а сценарист и режисьор на лентата е г-н Магърдич Халваджиян. По време на последвалата динамична дискусия те отговориха на всички въпроси, които прожекцията породи у присъстващите.

 

Филмът бе гледан от мнозина. Главните роли в лентата са поверени на обичани български актьори – Асен Блатечки, Койна Русева, Васил Василев – Зуека, Мая Бежанска, Малин Кръстев и други. Преди повече от 15 години филмът беше излъчен премиерно по „Канал 1“ на Българска национална телевизия и получи одобрението на публиката и голяма част от филмовата критика. „Печалбата“ получи също и покана за участие на престижния международен филмов фестивал в Сараево през 2002 година – „Saraevo Film Fest“. От появата си досега той се радва на завиден интерес от страна на зрителите, които откриват черти от характера си в лицето на героите и припознават себе си и реакциите си в персонажите.

 

Мотивационната лекция „20 години по-късно…цената на успеха“ обещава да остави траен отпечатък в съзнанието на присъстващите на нея. Те успяха да се запознаят с реални примери от предприемаческата сфера, които Маги Халваджиян сподели. Той разказа за предизвикателствата, които е срещал по пътя към успеха, но и за методите, чрез които ги е преодолял и ги е превърнал в свое предимство. Той категорично заяви, че Нов български университет е солидна основа, върху която бъдещите професионалисти могат да изградят своето устойчиво израстване и да се превърнат в пример за обществото. А един от най-важните изводи, които бяха направени след лекцията е, че връзката между Университета и студентите няма давност. Стремежът към съвместно сътрудничество е предпоставка не само за поддържането, но и за задълбочаването й. Доказателство за това са многобройните алумни на Нов български университет, които с желание се завръщат, за да споделят житейските уроци, които са научили след дипломирането си.

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: "УЕБСТУДИО"