facebook

Новини

dsc-0067_678x410_crop_478b24840a dsc-0014_678x410_crop_478b24840a dsc-0024_678x410_crop_478b24840a dsc-0025_678x410_crop_478b24840a dsc-0043_678x410_crop_478b24840a dsc-0057_678x410_crop_478b24840a dsc-0068_678x410_crop_478b24840a dsc-0079_678x410_crop_478b24840a
15.05.2017 10:19
Новини

Майсторският клас на проф. Сузана Клинчарова завърши с концерт-спектакъл

„Арфата – извор на вдъхновение“ VI, „Иберия“

На 14 май виртуозната арфистка проф. Сузана Клинчарова и участниците в шестия Майсторски клас, който тя води в Нов български университет, изнесоха концерт спектакъл в камерна зала „България“. Организатори на събитието са Център за професионално и продължаващо обучение  и департамент „Музика“ към Нов български университет в сътрудничество със Софийски филхармония.

 

В спектакъла участваха ученици от Националното музикално училище, студенти от Нов български университет и артист-изпълнители от оркестрите на Софийска филхармония и Българско национално радио. Сценографията беше дело на проф. Елена Иванова – дългогодишен преподавател в НБУ, която съвсем скоро стана носител на престижната награда „Златен век“ на Министерство на Културата. В програмата бяха включени шедьоври на арфовия репертоар от Жоаоа де Суза Карвало, Исак Албениц, Енрике Гранадос, Енрике Гранадос. Кулминация в концерта беше произведението на известния композитор и преподавател в НБУ Георги Арнаудов – „Вратите на Съня“ по Федерико Гарсия Лорка.

 

Проф. Сузана Клинчарова, световноизвестен изпълнител, виртуоз от международна класа, е един от водещите по време на Майсторските класове в Нов български университет. Изнася рецитали и камерни концерт в Европа, САЩ, Азия и Средния Изток. Многообразният й репертоар и емоционалните й изпълнения я правят желан солист за оркестри като Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на Токио, Камерен оркестър на Сан Франциско, Белгийски национален оркестър, Филхармониите на Антверпен, Осака и още много други.

 

Въпреки натовареното си ежедневие тази година проф. Клинчарова проведе своя шести майсторски клас в Нов български университет. Участието й в уникалната по рода си форма на обучение, по време на която световно известни имена в операта, джаза и инструменталната музика предават своя опит и тайните на успешната музикална кариера на млади музиканти с изявен талант, се е превърнало в нейна традиционна проява. Своя талант и вдъхновението тя споделя с лекота със студентите. Равносметката от досегашното провеждане на интерактивната форма на обучение, показва, че интересът към нея постоянно нараства. Вече 17 години Майсторските класове са възможност за откриване и развитие на таланти от цял свят. Създадени от проф. Богдан Богданов, Президент на Нов български университет, и д-р Георги Текев, Изпълнителен директор и член на Настоятелството на университета те са уникална инициатива, чиято значимост и непреходност са я превърнали в традиция. Кулминацията на всеки един от класовете е заключителният концерт, по време на който участниците показват доколко са усъвършенствали уменията си под зоркия поглед на някои от най-известните творци в сферата на музиката.

 

Участниците в концерт-спектакъла „Арфата – извор на вдъхновение“ VI, „Иберия“ показаха завидни виртуозни умения. Завладяващите звуци на арфата се „лееха“ под пръстите на  проф. Сузана Клинчарова, Кохар Андонян, Весела Тричкова, Илияна Селимска, Лили Стоева (НБУ), Девора Ковачева, Елена Христова, Александрина Кушинчанова, Анна- Мария Ризова, Вяра Райчева, Виктория Маркова, Ивайла Тодорова, Инела Чергова, Божана Божилова, Мария Гигова, Никол Самарева. В концерта се включи също струнен квартет, в който участваха Виктор Тренев – цигулка, Ния Лечева – цигилка, Сирма Баръмова – виола и Момчил Пандев – виолончело.

 

 

Виртуозният спектакъл, пленил сетивата на присъстващите в камерна зала „България“, е резултат от усилията на голям творчески екип, в който взеха участие проф. Сузана Клинчарова, проф. Людмил Христов, доц. Елена Иванова, доц. д-р Георги Арнаудов, проф. д-р Милена Шушулова, Кохар Андонян, Ралица Русева, Петър Петров и Мартин Стоянов.

 

Грандиозният финал на Майсторския клас на проф. Клинчарова е предхождан от три основни етапа, по време на които музикалният репертоар бе разпределен, бяха разгледани темите за стиловото и интерпретаторско майсторство, както и за синкретизма в различните форми на сценично изкуство; проведоха се теоретични и практически занимания, а индивидуалният подход се усещаше във всеки един отправен съвет.

 

В проекта активно се включиха студенти и преподаватели от департаменти „Музика“, „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“ от Нов български университет. Благодарение на междудепартаментното сътрудничество гостите в камерна зала „България“ имаха възможността да се насладят на спектакъл, докосващ всички сетива чрез съчетаването на музика, театър и мултимедия.

 

Заключителният концерт, с който завърши тазгодишния майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова, представи темата за влиянието на Иберийската култура, пречупена през призмата на музикални творби. Акцент в програмата бе специално написана от доц. д-р Георги Арнаудов творба за арфов ансамбъл и струнен квартет по иберийски мотиви.

 

Майсторските класове са уникален интерактивен начин за обучение в Нов български университет, който вече 17 години дава шанс на бъдещите професионалисти да черпят от опита на авторитетни преподаватели практици. Участниците в тях имат възможността да задълбочат образованието и изпълнителската си техника, да почувстват неразривната връзка между теоретичното учене и голямата сцена. Майсторските класове са съпътствани от различни събития и изяви, които оказват влияние не само върху усъвършенстването на музикалните качества на студентите, но и върху личните им такива. Всички тези положителни резултати от участието в Майсторски класове, ги правят желана платформа за себедоказване и развитие, която продължава да се развива и през 2017 година:

 

 

 

Майсторски клас на Людмил Ангелов (8-22 юли)

 

Лятна джаз академия на Милчо Левиев и Вики Алмазиду (10-21 септември)

 

XVII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска (6-24 Септември)

 

Спектакли на оп. “Норма” в Софийската опера и балет с участието на стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска” в централните роли (13, 14 и 15 октомври)

 

 

 

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"

Снимки: "Уебстудио"