facebook

Новини

m-apostolovaweb_678x410_crop_478b24840a
24.01.2020 14:51
Новини

Мартина Апостолова: Нека да не бъдем безразлични

Мартина Апостолова е алумни на програма „Театър“ на Нов български университет, част е от платформата „Артисти за НЕнасилие“, участва в спектакъла „Историята Ти (ти) в мен“. Преди години получи Наградата на ректора за „най-добър студент“. С ролята си във филма „Ирина“ спечели десетки награди по света, а към днешна дата Мартина е изгряваща звезда на Берлинале 2020.

Мартина, какво са признанието и успехите за един актьор?

Приятно е със сигурност и е много хубаво. Но се надявам преди всичко тези успехи да могат да дадат надежда и желание на студентите да работят, да се развиват и да не спират да вярват във себе си.


Какво представлява платформата „Артисти за НЕнасилие“ и спектакълът „Историята Ти (ти) в мен“?

Спектакълът „Историята Ти (ти) в мен“ е вторият от кампанията „Артисти за НЕнасилие“. Той се занимава с проблематиката около насилието в училище - между учениците, между учениците и учителите, между родителите и учителите. Спектакълът е създаден изцяло по документи, репортажи, интервюта. Има много текстове, които са извадени от реални съдебни дела срещу насилниците. Така че той се занимава изцяло с този нарастващ и назряващ проблем в подрастващото общество на България.


Кога и къде може да видим спектакъла „Историята Ти (ти) в мен“?

Следващите дати са през февруари и март, когато играем на 27-а дата. Тогава ще бъдем на сцената на „Люмер“. Това е едно много симпатично малко кино в центъра на София до НДК.


Съществува ли формула за успеха и коя е тя?

Не знам дали аз лично съм открила някаква формула. Може би да не се спираш, да не се замисляш дали ще се получи, а просто да действаш и да работиш. Тогава вече всичко се случва така, както трябва да се случи.


За какво мечтаете?

За смислени роли, за стойностни спектакли и филми, които да променят хората.


Какво Ви даде обучението по театър в Нов български университет и какво е да бъдеш актьор?

Обучението в Нов български университет ми даде всичко, за да бъда актьор, да си повярвам, да изследвам себе си, да се разочаровам от себе си, да намеря слабите си черти и да се опозная. Най-важното за един актьор е да се познаваш до болка с хубавите и предимно лошите си черти. Да си актьор е нещо много ценно, защото можеш да бъдеш всичко, което поискаш.


А какво е да бъдете алумни на Нов български университет?

Чест и гордост!


Какво бихте казали на бъдещите студенти по актьорско майсторство?

На бъдещите студенти бих казала да са с отворени очи, уши и изобщо всички сетива, когато се срещат с преподавателите си. Трябва да не пропускат лекции, защото това е практика. Това не е специалност като правото например, където трябва да научим Конституцията и да отидем на изпит. Така че да се отдадат и с цената на лишения и страдания да постигнат това, което искат.


Разкажете малко повече за Берлинале 2020?

Това е инициатива на Берлинале, която е под шапката на Europian Film Promotion. Това е награда, с която се отличават десет актьори от цяла Европа, като кандидатстването е много трудно, отсяването - също. Тази награда се изразява в това, че в продължение на няколко дни всички десет наградени ще се срещаме с агенти, кастинг режисьори, режисьори, продуценти и хора, които са от предпродукцията. Също така на 24-ти ще има една прекрасна пищна церемония, на която ще ни бъдат раздадени тези награди.


Какво предстои?

Предстоят ми няколко късометражни филма, две представления, които репетирам в момента. Те ще имат своята премиера през април месец, но за тях със сигурност ще се чуе. И предстои Берлин!


Какво е Вашето послание към хората, които прочетоха това интервю?

Да не бъдат безразлични!