facebook

Новини

joel-santos-096-web_678x410_crop_478b24840a
10.11.2023 11:56
Новини

Между огън и лед - историята зад снимките на Джоел Сантош

Джол Сантош е автор на множество книги свързани с фотографията, травел фотограф, режисьор и продуцент на документални филми, в които той представя многобройните си пътешествия в различни държави.

 

 

Носи отличието „Туристически фотограф на годината“ за 2016 г., както и 1-ва и 2-ра награда на Международния фестивал за туристически филми Art & Tour. Също така, от 2012г. до ден днешен, той е официален посланик на Canon.

 

 

На последния му семинар, организиран благодарение на Фотографска работлинца на НБУ и Канон България, Сантош отведе участниците на пътешествие из света и разкри творческия процес зад неговите най-значими фотографски проекти. Студентите получиха възможността да се впуснат в дълбокия свят на документалната фотография и да научат какво е необходимо, за да създадат снимки, които разказват истории.

 

 

От ключовите теми на лекцията беше менталната нагласа и подходът, необходими за работа с хора от различни краища на света. Сантош сподели ценен опит и какви са предизвикателствата, свързани с комуникацията и взаимодействието с хора от различни култури. Той подчерта важността на уважение и чувствителност при създаването на истории през обектива на фотоапарата.

 

 

Едно от важните послания на фотографа беше свързано със свободата да избираме какви искаме да бъдем. Примерът, който даде е неговият път от банков служител със завидни умения във математиката до документален фотограф и посланик на Канон. Сравни търпението на фотографа с това на риболовеца, а търсенето му на перфектният момент го е отвело до спиращи дъха места на буквално между огън и лед

 

 

 

За да направи семинара още по-полезен, Джоел Сантош анализира и обсъди студентските снимки. Той сподели съвети за подобрение в областта на туристическата и документалната фотография.

 

 

 

 

Снимки: Стилиян Мурджев, студент в БП „Фотография и видеография“