facebook

Новини

snimka-5_678x410_crop_478b24840a snimka-3_678x410_crop_478b24840a snimka-2_678x410_crop_478b24840a
14.09.2015 11:11
Новини

Международен пленер "Рисуване, живопис и стъкло", Созопол 2015

 

От 08.09 до 20.09.2015 г. студентите от модул „Керамика и стъкло“ на Нов български университет обединяват творчески сили със студентите от чешката Академия за приложни изкуства в Светла над Сазавоу за съвместна изложба в Градската галерия на Созопол. Събитието е част от международния пленер "Рисуване, живопис и стъкло", който се провежда със съдействието на Община Созопол.


Обменът между български и чешки студенти се превръща в традиция. Вече втора година студентите по керамика и стъкло на доц. Моника Попова и доц. Константин Вълчев провеждат едноседмична практика в базата на Академията за приложни изкуства в Светла над Сазавоу, Чехия. Там с помощта на майстори-духачи младите автори изпълняват своите художествени проекти от висококачествено духано стъкло. Работният процес започва със скици на проектите, които след това се изпълняват от разтопена стъклена маса. Издухването на творбата е най-вълнуващия момент за всеки автор - именно тогава неговата идея придобива материален образ. Мигновено след издухването на стъклените пластики идва ред те да се темперират в специална за целта пещ. Този процес трае не по-малко от 24 часа в зависимост от големината и дебелината на изделието. Темперирането осигурява на стъклената материя устойчивост, с която да посрещне външните условия в новата си форма. След изваждането от пещта за темпериране следва продължителен процес на студена обработка – рязане, шлайфане и полиране с помощта на специални машини. Най-често в тази фаза се използват диамантени дискове, абразиви и пемзи, които матират, отнемат от повърхността или изглаждат стъклото до блясък. По идея на Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение и Център "Българо-европейски културни диалози" обработените стъклени скулптури от тазгодишната практика на българските студенти могат да се видят от 15 септември в Градската галерия в Созопол. От българска страна в изложбата участват Рая Сотирова, Веселина Гекова, Райна Тасева, Габриела Тончева, Александър Тасев, Деница Дешева, Нешка Костова, София Хадзопулу, Максим Тутунаров , Александра Коцева и Стефан Велев. На изложбата ще бъдат показани картини и рисунки на чешки студенти, реализирани в творческата атмосфера на града.


Непосредствено след успешното представяне на Шести фестивал на съвременната керамика в софийската галерия „Райко Алексиев“, в който участват гореизброените студенти и техните колеги Виолета Заранкова, Мария-Магдалена Попова, Цветомира Борисова и Михаела Сакаян, любителите на изкуството ще имат възможност да се насладят на творбите от международния пленер "Рисуване, живопис и стъкло".

 

Изложбата ще бъде открита в Созопол на 15.09. 2015 г. в обновената Градска галерия в сърцето на стария град. Амбицията на организаторите е мероприятието да се провежда ежегодно през месец септември.