facebook

Новини

1966706_678x410_crop_478b24840a 1966660_678x410_crop_478b24840a 1966342_678x410_crop_478b24840a 1966015_678x410_crop_478b24840a
08.10.2020 16:27
Новини

Млади драматурзи ще пишат за свободата в петото издание на Конкурс за нова пиеса на НБУ. С тях ще работи писателят Георги Господинов

Поетът и писател Георги Господинов ще е водещият на Лабораторията за писане на пиеси в петото, юбилейно, издание на Конкурс за нова пиеса на Нов български университет. Това обяви на пресконференция председателят на академичното жури на Конкурса проф. Виолета Дечева, д.н.

„Лабораторията за писане на пиеси е сърцето на нашия конкурс. Това е, което ни отличава от всички останали.“, обясни проф. Дечева. „Лабораторията е отличие и награда за хората, които са номинирани и участват в нея. И е уникален шанс да работят по свои текстове с човек с огромен опит и име в областта на драматургията. Водещият не учи тези, които пишат текстове как да пишат, той работи с тях над вече готовите им произведения“.
В продължение на една седмица, авторите на петте пиеси, достигнали до финалния етап в Конкурса ще работят с писателя Георги Господинов.

„Преди да се реализира на сцена един текст се разбира, когато срещне читател, когато срещне друга глава, друго око, което чете текста. Това е невидимата, първа реализация и тя е много важна. Ние ще се срещнем точно в тази част. Много ми харесва, че темата е „Свободата“. Това е трудна тема, хубава е, но е опасна. Защото ние живеем в едно непрекъснато говорене за свободата. Това ще е едно от предизвикателствата.“, обяви Георги Господинов. Той очаква младите драматурзи да играят с жанровете и ще работи с тях върху разликата между изречената дума и написаната.
Темата на изданието тази година е „Свободата“. С нея Конкурсът провокира интереса на драматурзите, пишещи на български език, към съществени за битието ни теми. 

„Точно темата за свободата предполага истинска свобода за разгръщането на интересни истории за сцена.“ С тези думи Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., който е и член на журито на Конкурса, аргументира избора на тема тази година.

Днес, не само в България, но и в целия свят, в контекста на пандемията, на протестите, които са обхванали част от страната, тази тема е много сериозно проблематизирана. Има много спорове. Най-съществената тема за мен е може ли свободата да бъде свобода сама за себе си. Възможна ли е свобода без солидарност? И моят отговор е – не.“

Според гл. ас. д-р Георги Гочев, декан на Факултета за базово образование и член на журито на Конкурса, свободата винаги е в някакъв конфликт. „ Свободата винаги е липсваща. Свободата винаги е в отношение с някакво робство, с някакъв ангажимент. Смятам, че това е най-естествената драматургична тема“.

Конкурсът за нова пиеса живее целогодишно, благодарение на петте модула, които развива, обясни проф. Виолета Дечева, д.н. И допълни:

„Конкурсът е единственият в България, който дава възможност пиесите да получат своята сценична реализация. Тази връзка между писане, правене на театър, поставяне на пиеси и съзнанието за театър, което съхраняваме в Нов български университет, е уникалният профил на нашия конкурс. Този конкурс изразява обществената мисия на НБУ да подкрепя театъра и изкуствата като цяло. Благодарение на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ този проект получава своето развитие.“

Победителят в миналогодишното издание на Конкурс за нова пиеса, на тема „Парите“, Боян Крачолов, вече репетира своята пиеса „Монетата“ в Младежки театър „Николай Бинев“. Премиерата ще бъде през ноември.

На пресконференцията в галерия „Credo Bonum“ беше представен и сборника „Пиеси за парите“ от последното издание на Конкурса. В него са включени петте драматургични текста, преминали през Лабораторията за писане на пиеси с водещ писателката Теодора Димова. Книгата ще се разпространява безплатно в големите библиотеки в страната и в театрите. „Работи се и по електронното публикуване на всички сборници от предишните издания на конкурса“, обяви директорът на Издателството на НБУ гл. ас. д-р Владимир Маринов.

Срокът за подаване на пиесите в петото издание на Конкурса е 15 януари 2021 година. Авторът на наградената пиеса ще получи диплом от Ректора на НБУ, парична награда в размер на 3000 лева и поставяне на пиесата на театрална сцена.

Конкурс за нова пиеса се реализира с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Снимки: Косьо Хаджигенчев