facebook

Новини

p3144214-copy_678x410_crop_478b24840a
30.05.2023 15:20
Новини

Младите таланти на България в НБУ

Празник на младостта, таланта и красотата се проведе в НБУ на 29.05.2023 г. В него се включиха ученици от НУИ „П. Пипков“ – гр. Плевен, 144 СУ „Народни будители“-София и НМУ „Л. Пипков“-София. Департамент „Музика“ организира два концерта, в които всички ние се насладихме на прекрасни изпълнения. Водещ на концерта, който се проведе в камерна зала „Райна Михайлова“ беше гл. ас. д-р Ана Линчева. В него се представиха ученици по  китара, флейта, цигулка и пиано. Те са от класовете на преподавателите Николай Михайлов, Мария Александрова, Марина Маринова и Силвия Михова от Плевен и Яна Корназова, Кирил Стефанов, Димитър Лазаров от 144 СУ-София. Празникът беше обогатен и от вокалните изпълнения на възпитаниците на г-жа Галина Ташева, които представиха изпълнения на арии от А. Скарлати и П. Хаджиев под клавирния съпровод на Маринела Ангелова, както и на учениците на г-жа Тони Казакова, които се представиха с изпълнения от световната и българска популярна музика под съпровода на Георги Пейчев.

 

 

 

            Вторият концерт се проведе в Университетския театър и беше воден от гл. ас. д-р Маргарита Кръстева. Програмата му беше изключително разнообразна - от фолклорно и поп пеене, музикален театър, инструментални изпълнения и български танцов фолклор. Изключително се представиха двете инструментални формации от НУИ „П. Пипков“ – перкусионен ансамбъл „Акцент“ с преподавател Симон Серафимов и Цветослав Цветанов и камерна група от 10 клас с ръководител Владимир Великов. Приятно бяхме изненадани от изпълнение на „Кан кан“ с български фолклорни мотиви на гъдулка, което представи ученичка от класа на Теодор Димитров както и от пиеса за сет барабани на Хр. Йоцов, изпълнена от ученик на Иван Цонков от 144 СУ „Народни будители“  От същото училище се представиха няколко изпълнения на популярни арии и песни от мюзикъли, в които се включиха ученици от Музикален театър с ръководител г-жа Галина Ташева, а възпитаник на плевенското училище от класа на Доротея Люцканова се представи с поп пеене. Талантливи изпълнителки на народно пеене ни поднесоха пъстър букет от песни от всички региони на страната. Тук се включиха ученици от класовете на Нелка Петкова в НМУ „Л. Пипков“ и Стоименка Недялкова и Илиян Михов от 144 СУ „Народни будители“ под съпровода на Добромир Спасов, както и от класовете на Елка Недялкова и Силвия Хайдърска от НУИ „П. Пипков“. По време на техните изпълнения участниците се включваха със спонтанни кръшни хора. По традиция концертът завърши с танц, който бе представен от учениците от 10 в клас на 144 СУ с преподаватели Росица Атанасова и Валентин Иванов, които представиха Шопски танц по хореография на Тодор Бекирски. Благодарим на преподавателите Людмила Варадинова и д-р Анелия Карчева от 144 СУ „Народни будители“, които се включиха в организацията на събитието.

 

 

 

            В края на концерта под съпровода на камерна инструментална група от НУИ „П. Пипков“- Плевен, всички участници се хванаха на общо хоро.

 

 

            Празник на красотата, на изкуството и на бъдещето. Така най-общо може да се нарече този ден. А ние от департамент „Музика“ сме още по-щастливи, че в този концерт се представиха възпитаници на наши алумни като Димитър Лазаров и Доротея Люцканова. Благодарим на директорите г-жа Камелия Дилова- 144 СУ „Народни будители“-София, г-н Румен Тодоров - НУИ „П. Пипков“- Плевен и г-жа Столина Добрева - НМУ „Л. Пипков“- София за оказаната подкрепа за организирането на това събитие.

 

 

 

            Концертите бяха осъществени с помощта на студентите от специалност „тонрежисура“ на бакалавърска програма „Музика“ Николай Динолов, Никола Лулов, Марио Пендов, Георги Митрев, Роберт Агопян и Антоан Кръстев.

            До нови срещи!