facebook

Новини

1777605-copy_678x410_crop_478b24840a
18.02.2020 12:42
Новини

„Монетата“ е пиесата, спечелила Конкурс за нова пиеса на НБУ 2020

„Монетата“ – това е името на наградената пиеса в четвъртото издание на Конкурс за нова българска драматургия, организиран от Нов български университет. Тема на тазгодишният конкурс беше „Парите“, a aвтор на пиесата е младият драматург Боян Крачолов.

Пиеса, която сблъсква темите за творчеството, смъртта и парите в основана на митологията драматургична ситуация.



„Има много голяма нужда да се говори за това как да се пише за театър, да се предават знания, да се свързват помежду си хората, които го правят.“



С тези думи младият режисьор и драматург Боян Крачолов благодари за наградата и възможността да бъде част от Лабораторията за писане на пиеси под менторството на писателката Теодора Димова.



След дълги часове на писане и редакция на петте пиеси, стигнали до финал в Конкурса за нова пиеса, на официална церемония в НБУ беше обявен и победителят. Боян Крачолов получи диплома от доц. д-р Георги Арнаудов – зам.-ректор по научноизследователската и творческата дейност на НБУ. Победата в Конкурса му осигурява и възможността пиесата „Монетата“ да бъде поставена на театрална сцена. Така авторът ѝ Боян Крачолов, който е и режисьор, може и да режисира собствената си пиеса.



Конкурс за нова пиеса се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.