facebook

Новини

23_678x410_crop_478b24840a
13.06.2023 14:45
Новини

Национална научно-практическата конференция „Дигитални технологии в архитектурата, дизайна и визуалните изкуства“

На 27 и 28 април в Аулата на НБУ се събраха учени, изследователи, практици, студенти, преподаватели и докторанти от цялата страна, за да обменят своя опит и резултати от изследвания на тема „Дигитални технологии в архитектурата, дизайна и визуалните изкуства“. Организатори и модератори на събитието бяха: гл. ас. д-р арх. Виолета Шатова деп. „Архитектура“, гл. ас. д-р Явор Жаблянов – деп. „Дизайн“ и доц. д-р Ралица Мирчева – деп. „Изящни изкуства“.
 

Програмата беше изключително разнообразна, разделена на 3 отделни смислови модула: „Дигитализация на културното наследство“, „Дигитални технологии в архитектурата, дизайна и визуалните изкуства“ и „Демонстрации на специализиран софтуер“. В рамките на всеки един от тях бяха представени висококачествени изследователски приноси, представящи оригинални резултати от практиката. В конференцията се включиха над 50 участници, сред които представители на департаментите: „Архитектура“, „Дизайн“, „ Изящни изкуства“, „Кино, реклама и шоубизнес“ на НБУ, както и на редица други университети: УАСГ, ВСУ, ЛТУ, ТУ, СУ, НХА, НАТФИЗ и други. На място бяха засегнати актуални теми като виртуална реалност, добавена реалност, смесена реалност, дигитализация на културното наследство, дигитализиране на сгради, параметричнен дизайн, изкуствен интелект, 3D визуализации и анимации, интерактивна архитектура и дизайн, интерактивните фасади, дигитални колажи, дигитално изкуство, шрифтов дизайн и други, които привлякоха вниманието и интереса, включително на студентите и докторантите в НБУ, които изпълниха залата.

 

 

Първият ден от конференцията беше открит от гл. ас. д-р Владимир Димитров, деп. Изящни изкуства, с теми касаещи културното наследство в България, след което програмата продължи на изцяло архитектурна тематика. Тук бяха представени докладите, не само на преподаватели, докторанти и практици, но също така и беше застъпена и студентската ангажираност по темата чрез участие на студентката последна година в МП „Архитектура“ - инж. Антония Йорданова, която демонстрира по много интересен начин възможностите за виртуална реалност в архитектурното творчество и включително даде възможност на публиката да изпробва лично очилата за VR.

 

 

 

Като вълнуващ завършек на деня, специално за студентите на НБУ, фирма „Redvertex“ проведе студентски уъркшоп с награди. В него участниците изработиха примери за това как се рисува със светлина и как може да се оживи дизайна на пространството.

Екипът на компанията представи пред студентите възможностите за стажове и кариерно развитие в областта на компютърните архитектурни и интериорни визуализации, анимации и VR преживявания.

 

 

Вторият ден от конференцията беше открит от доц. д-р Илия Кожухаров, декан на Бакалавърски факултет на НБУ. В първата част програмата беше посветена на дизайна и визуалните изкуства, а след това продължи с демонстрации на едни от най-бързо развиващи се и използвани софтуери в бранша. Интересно представяне направиха преподавателите от НБУ, както и гостите от AECO Space и българската компания „Chaos Group“ (компания с „Оскар“ за технологични постижения със своя софтуер „V-ray”). За тях самите събитието беше още вълнуващо, защото двама членове на екипа - Георги Жеков и Димитър Панайотов също са алумни на НБУ.

 

 

Сред участниците отново се усети студентското присъствие от страна на Гергана Принова, която е 3D Support Specialist в „Chaos Group“ и все още е студент в НБУ, БП „Мултимедия и компютърна графика“, майнър в програма „Интериорен дизайн“. Тя сподели с бъдещите визуализатори съветите си за важните стъпки за професионална реализация и разказа какво е да работиш за такава фирма.

 

 

 

След успешното провеждане на първата конференция „Дигитални технологии в архитектурата, дизайна и визуалните изкуства“ и положителните отзиви от нея, организаторите планират нейни годишни издания и в бъдеще.

 

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

 

Видео заснемането в рамките на конференцията е осъществено от гл. ас. д-р Петко Якимов, НБУ, деп. Дизайн; плакат и флаер: гл. ас. д-р Софрони Върбев, НБУ, деп. Дизайн, видеореклама гл. ас. д-р Явор Жаблянов, НБУ, деп. Дизайн, фотограф на събитието: Косьо Хаджигенчев.