facebook

Новини

lira-2-2_678x410_crop_478b24840a hosen-2-2_678x410_crop_478b24840a hosen-kmet-1_678x410_crop_478b24840a
05.11.2015 12:25
Новини

НАГРАДА ЗА ПРОФЕСОР МАРИО ХОСЕН, ВРЪЧЕНА ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ – 1.11.2015 ГОДИНА

За 19-а поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио присъдиха наградите за ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство „Кристална лира”.


Тържествената церемония по връчване на наградите се състоя на 1 ноември 2015 г. в залата на Държавен музикален театър при ДМБЦ – София. Събитието бе част от Календара на културните събития на Столична община за 2015. Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

 

Наградите "КРИСТАЛНА ЛИРА" представляват статуетка и грамота. За определяне на номинациите се формират 15 (петнадесет) комисии по жанрове, отговарящи на 15-те направления, измежду които ще бъдат наградените. Всяка комисия се състои от председател и членове – общо 7 до 9 души. Председателите и членовете на жанровите комисии се определят от ръководствата на СБМТД и Класик ФМ радио в началото на всеки творчески сезон, за който ще бъдат определяни наградите. Съорганизаторът Класик ФМ присъжда награда на публиката чрез гласуване по електронен път. Гласуването за наградата се извършва на сайтовете на СБМТД и Класик ФМ радио за посочените от жанровите комисии номинирани кандидати в периода 15-30 октомври. Компетентно жури, съставено от авторитетни музикални и танцови експерти в 17 различни жанра определя лауреатите. Наградата се присъжда на номиниран кандидат, който спечели максимален брой гласове. Заседанието на Централната комисия за присъждане на наградите "КРИСТАЛНА ЛИРА" се провеждат в деня на обявяването им. Ритуалът по връчване на наградите се извършва в тържествена обстановка и по специално разработен сценарий. Средствата, необходими за цялостната реализация на наградите "КРИСТАЛНА ЛИРА", се набират от съорганизатори и спонсори. Министерството на културата на България участва с експертна и финансова помощ.

 

Наградите КРИСТАЛНА ЛИРА в областта на музикалните и танцовите изкуства в България имат статута на Оскарите в киното и Икарите в театъра. Всяка година Съюзът на музикалните и танцови дейци и Радио Класик ФМ дават тази висока и престижна награда на най-добрите, най-изявените, най-активните – тези които променят културата, обществото, които чертаят новите тенденции, влияят на публиките.

 


През 2014-а година (9.10.2014) Столичният общински съвет взема решение за учредяването на ежегодна Специална награда, която да се дава на най-изявени творци от областта на музикалното и танцово изкуство, за високи постижения в изпълнителството. В регламента на наградата се изисква тя да бъде присъждана за постижения, които допринасят за културната политика на столицата ни, за дейности, които подпомагат развитието на културата като ключов инструмент за просперитета на града. Само тези, които работят София да продължи да се утвърждава като културен център, които създават нов тип културни продукти, които насърчават развитието на младежкото музикално изпълнителско изкуство и непрекъснато осъществяват политика за развитие на публиките и на нови аудитории за висока музика.


Тази година – младата, но престижна и важна за София, Специална награда бе връчена от заместник-кмета на Столична община – д-р Тодор Чобанов, на професор д-р Марио Хосен – преподавател в Нов български университет. Проф Хосен е активен радетел на идеи, реализирането на които водят до приобщаване на българската публика към високите ценности на класическата музикална традиция на Европа.

 

Това бе най-важната награда, която бе връчена в Деня на будителите. Тя е най-новата, но и най-високата в областта на музикалното и танцово изкуство, защото се дава на творци, които имат особени заслуги за издигането на културната атмосфера в столицата ни. Единодушно бе мнението и на Почетното жури, в което бе и Директорът на Класик – ФМ радио – Васил Димитров.


Музиката е най-лесният и достъпен комуникатор. Тя събира, тя вдъхновява, тя води, тя подкрепя. Наградата „Кристална лира” е единствена по рода си и чрез своята престижност ангажира вниманието на културната общественост в България. В годините тази награда се утвърди като една професионална оценка на най-добрите постижения в изминалия концертен сезон на музикалното и танцовото изпълнителство, педагогика, звуков и медиен дизайн, музикална критика.

 


Получавайки статуетката от д-р Чобанов, проф. Марио Хосен каза, че в този светъл празник за него е чест и привилегия да получи тази награда и заяви, че ще продължи да работи със същия устрем и да защитава престижа на българската музикална култура.

 

Още в една категория – Млад изпълнител – бе отличена и студентката на Нов български университет – Зорница Иларионова. Младата талантлива цигуларка – студентка на проф. Хосен – развълнувано благодари от сцената на своите учители и на институциите, в които се е обучавала до сега – НМУ „Любомир Пипков, Нов български университет и Музикална академия „Рейна София“ в Мадрид, Испания.

 

НОМИНИРАНИТЕ за престижното отличие и НАГРАДЕНИТЕ във всяка категорията тук.