facebook

Новини

nsmail-8_678x410_crop_478b24840a nsmail-9_678x410_crop_478b24840a
04.04.2018 14:04
Новини

Награденият в първото издание на Конкурс за нова пиеса на НБУ текст „Изход“ на Йоана Мирчева е номиниран за Аскеер за драматургия

На пресконференция на фондация Академия „Аскеер“ и журито за съвременна българска драматургия пиесата „Изход“ на Йоана Мирчева, която спечели голямата награда в първото издание на Конкурса за нова пиеса на тема „Справедливостта“ 2017, беше обявена за една от трите номинирани в категория „Драматургия“.

Йоана Мирчева е завършила драматургия в НАТФИЗ, автор е на книгата с разкази „Слепи срещи“, отличена с наградата за белетристичен дебют „Южна пролет“ през 2015 г. Пише текстове за песни, сценарии за мюзикъли, за кино и телевизия. Неотдавна стана популярна като автор и изпълнител в сценичния формат „Пощенска кутия за приказки“. Пиесата „Изход“, с която Йоана спечели журито на Конкурса за нова пиеса, е нейният първи по-голям опит да разгърне едно сценично произведение.



Нов български университет обявява Конкурс за нова пиеса на български език по зададена тема за първи път през 2016 година. Идеята е изданието да се провежда всяка година, а темата се определя от излъчено от академичния състав на НБУ жури на конкурса и се обявява до края на април.
В рамките на девет месеца, до края на януари на следващата година участниците в конкурса създават и изпращат на електронен или хартиен носител своите творби. Журито номинира най-добрите от тях.
Авторите на номинираните творби са отличени с участие във втория етап на Конкурса – това е Лаборатория за пиеси, ръководена от специално поканен от НБУ, изявен в драматургията и театъра автор. Първият водещ на Лабораторията за пиеси за 2016 беше Боян Папазов.

Лабораторията за пиеси се провежда през последната седмица на февруари, където авторите работят върху своите произведения и оформят техните окончателни варианти.
Журито определя измежду тях носителя на годишната награда и я обявява в края на март след Международния ден на театъра.

Авторът на наградената творба получава диплом и парична награда от Ректора на Нов български университет и правото на сценична реализация от Университетския театър на НБУ, съответна на нейната форма (представление, пърформанс, сценично четене, игра-лекция и пр.).

Реализираният от Университетски театър спектакъл „Изход“ вече е в репертоара на Театъра под режисурата на Гергана Димитрова, а следващото му поставяне можете да посетите на 11 април 2018 г. от 18:30 часа.

Церемонията по връчването на отличията ще се проведе на 24 май в театър „Българска армия“.

Желаем успех на Йоана!