facebook

Новини

schools-1_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a
17.07.2015 12:20
Новини

Най-желаната специалност в НБУ е „Право“

Класирането за м. юли на Нов български университет беше обявено на 15 юли 2015 г. Приетите кандидати могат да се запишат в периода 16-24 юли на място в НБУ.

Бакалавърските програми на Нов български университет за 2015/2016 година са 54 в редовна и 7 в дистанционна форма на обучение.

5100 са кандидатите за програмите на НБУ към момента. Традиционно новите студенти в бакалавърските програми и магистърски програми „Право“ и „Архитектура“ всяка академична година са около 2000. Следващото класиране на Нов български университет е на 5 август, за него могат да се подават документи до 29 юли 2015 г.

И за академичната 2015/2016 най-много са кандидатите за програмата по „Право“. Тази година сред най-желаните програми са „Информатика“ и „Информационни технологии“, „Графичен дизайн“, „Психология“ и „Психология на английски език“, „Управление на бизнеса и предприемачеството“, „Реклама“, „Маркетинг“, „Интериорен дизайн“, „Гражданска и корпоративна сигурност“, „Връзки с обществеността“.

В програмите, които се изучават на чужд език – „Психология“ (на английски език), „Политиката и обществото“ (на английски език) и „Мрежови технологии“ (на английски език) и „Международна политика“ (на френски език), освен кандидатите от България има и множество кандидати от други държави.

Кандидатът с най-висок бал е посочил за свое първо желание програма „Администрация и управление“. Тъй като има отличен среден успех от дипломата и държавните зрелостни изпити и 90 точки на теста за общообразователна подготовка (ТОП), ученикът от ПМГ „Васил Друмев“ в гр. Велико Търново може да получи пълна стипендия и да се обучава безплатно в НБУ.

Новоприетите студенти на НБУ имат възможност да кандидатстват за академични и социални стипендии, отпускани от Настоятелството на Нов български университет. Академичните стипендии се отпускат на студенти със среден успех от дипломата за средно образование и от зрелостните изпити над 5.50 и резултат от ТОП над 75 точки.

За трета поредна година фондация „Контакти без ограничения“ отпуска 10 пълни стипендии за студенти, избрали да се обучават в програми в областта на хуманитарните науки – Антропология, Българистика, Българска културна история и музеи, Египтология, Изкуствознание и артмениджмънт, История и археология, Класически езици, Антична култура и литература, Философия.

Тази година НБУ и HESP отпускат и допълнителни стипендии в приоритетни за HESP програми.

Пълна информация за стипендиите за новоприети студенти има в сайта на НБУ тук

Кандидати, които не са успели да влязат могат да се явят на ТОП, за да подобрят своя резултат и да участват в следващото класиране.

Следващото класиране ще бъде обявено на 5 август 2015 г., а на Тест по общообразователна подготовка (ТОП) могат да се явят на 1 август.