facebook

Новини

akademik-svetlin-rusev_678x410_crop_478b24840a
26.05.2018 18:29
Новини

Напусна ни академик Светлин Русев

Светлин Русев е български художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството.
Член на Настоятелството на Университета от 04.06.2016 г.

Академик е на Българската академия на науките (2003), Почетен доктор на Шуменския университет, член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985). Носител е на държавната награда „Паисий Хилендарски“.

Работи като живописец и монументалист. От 1959 г. Светлин Русев участва в международни биеналета, фестивали, представителни изложби на българското изкуство в Париж, Венеция, Москва, Ленинград, Будапеща, Букурещ, Прага, Варшава, Белград, Атина, Истанбул, Виена, Делхи, Берлин, Рим, Мексико, Хавана, Венесуела и др. Урежда самостоятелни изложби в София. Творчеството му се отличава с широк обхват на теми и сюжети. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.

Академик Светлин Русев беше отдаден на каузата за модерно образование. Ценител на изкуствата и дарител на Музея на Нов български университет. Със своята неуморна работа и отношение към проблемите на българската култура, той остави дълбока следа в обществения живот на България.

Поклон пред паметта му!

От Нов български университет





Изображение: pia-news.com