facebook

Новини

3_678x410_crop_478b24840a
29.06.2023 11:17
Новини

Наши студенти зарадваха стотици деца в Русе с мюзикъла „Вълкът и зайчето“

Студенти от департамент „Музика“ на Нов български университет се представиха със завладяващия спектакъл в зала Филхармония в град Русе. Той се състоеше от две постановки, коио се играха на 25-ти юни и на 26-ти юни пред стотици деца от различни училища на града.

 

 

Музикално-театралният спектакъл включваше мюзикъл от Александър Владигеров с текст на Димитър Димитров – „Вълкът и седемте козлета“ и мюзикъл от Румен Бояджиев-син с текст на Венелин Методиев – „Зайченцето бяло“. Представлението беше резултат от усилията на студентите от програмите по музика, които обхващат курсове по Сценична интерпретация, Актьорско майсторство и Музикална и танцова практика под ръководството на преподавателите Симеон Симеонов, гл. ас. д-р Ана Линчева и Павлета Дойчинова.

 

 

Тези изяви са от изключително значение за бъдещото професионално развитие на студентите, които се занимават с поп пеене, инструменталисти, тонрежисьори и сценографи. Преподавателският екип включва доц. Етиен Леви, гл. ас. д-р Нели Маринкова, гл. ас. д-р Илиян Парасков, гл. ас. д-р Христина Дякова, д-р Александър Байчев, преп. Камелия Тодорова и преп. Борислав Петров.

 

 

Режисьор на спектакъла беше Симеон Симеонов, като сценографията беше дело на гл. ас. д-р Христина Дякова и нейните студенти Владимир Петков и Елиза Симеонова от Департамент „Визуални изкуства“. Мария Желязкова беше помощник режисьор, а главен музикален ръководител беше гл. ас. д-р Ана Линчева. Хореограф на „Вълкът и седемте козлета“ беше Павлета Дойчинова, а пластиката на „Зайченцето бяло“ беше дело на Ива Викторова, студентка от Магистърска програма "Танцово изкуство". Озвучаването на мюзикъла беше осъществено от студентите по Тонрежисура - Тодор Мирчев, Никола Занев и Марио Павлов, който се прояви и в ролята на осветител. Техническата работа беше ръководена от Александър Стефанов.

 

 

 

Във великолепните роли на „Вълкът и седемте козлета“ участваха: Пенка Маринова като Разкавач, Кристина Георгиева като Скокливка, Мария Желязкова като Бърборка, Йоана Делова като Страхливка, Антония Христова като Всезнайко, Венелина Бонева като Малчуган, Катрин Павлова като Закачко и Михаела Тошева като Бодливко. Майка коза беше изпълнена от Анна-Мария Въртовска, а Вълкът беше въплъщен от Едуард Балтов. Славей Горски беше Васил Горов, а Уху Буху - Илиян Китанов. Хорът включваше Илиян Парасков, Паолина Георгиева и Ася Денева, а инструменталистите бяха Ана Линчева на пиано, Филип Копецки на флейта и Виктор Лефтеров на ударни инструменти.

 

 

За представлението на мюзикъла „Зайченцето бяло“ на 25-ти юни в ролята на Леда се изяви Паолина Георгиева, а на 26-ти юни ролята беше изпълнена от Венелина Бонева. Другите действащи лица бяха Илиян Китанов като Пепи, Васил Горов като Заек, Пенка Маринова като Сърничка, Йоана Делова като Светулка и Едуард Балтов като Щурец. Хорът включваше Илиян Парасков, Кристина Георгиева, Ася Денева, Михаела Тошева и Катрин Павлова. На пиано свирише Ана Линчева, на флейта - Филип Копецки, а на ударни инструменти - Виктор Левтеров.

 

 

След представлението студентите определиха преживяването като незабравимо и изразиха благодарност към директора на Държавна опера Пламен Бейков за възможността и доверието да излязат на голяма сцена, както и към Адриана Йорданова и Диана Димитрова за организацията.

 

 

Спектакълът в Русе се осъществи с подкрепата на фонд „Учебни програми“ към Факултета за базово образование, Магистърския факултет, Студентския съвет и Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.

 

 

 

Снимки - Диляна Жечкова, Емил Кьостебеков