facebook

Новини

2655993-copy_678x410_crop_478b24840a
12.10.2022 16:25
Новини

НБУ беше домакин на грузинска академична делегацията в първите дни на новата академична година

 

Проф. Пламен Дойнов, д.н., посрещна ректора на Сухумския държавен университет в Тбилиси проф. д-р Зураб Хонелидзе и неговия екип, които гостуват за пръв път в Нов български университет.

 

 

В първия ден от гостуването си проф. Хонелидзе направи презентация на своята книга „Грузинската парадигма на света“, а в дискусията се включиха доц. Морис Фадел, д.н., гл. ас. д-р Георги Проданов и проф. д-р Михаил Станчев от Харковския университет в Украйна. В дискусията беше обсъден българският превод на книгата – под заглавие „Университетската дипломация“, изтъкваща мястото на университета като среда за младите, където интелигентността развива уменията за дипломация и приемственост, а обществени ценности се изграждат през знанията. Специален гост на събитието беше посланикът на Грузия в София Н. Пр. Тамара Лилуашвили.

Делегацията продължи гостуването си с обиколка на кампуса, завършила с посещение на Центъра за книгата, който получи скъп подарък – луксозно издание на великата книга на грузинската литература „Витязът в тигрова кожа“ от Шота Руставели.

 

 

Нов български университет е партньор по проекта „Грузинско-български образователни семинари“, финансиран чрез българската официална „Помощ за развитие“, чиято цел е да стимулира академичния обмен и да развие двустранния диалог по теми, свързани с българските и грузинските културни и образователни традиции в контекста на европейската интеграция.

 

 

В тази посока се проведе семинарът „Международни и междукултурни отношения“, който започна с встъпителна лекция на проф. д-р Индира Дзагания – ръководител на международния отдел на Сухумския държавен университет в Тбилиси. Работните сесии продължиха заедно с гл. ас. д-р Димитър Трендафилов – зам.-ректор по международни отношения на НБУ и координаторите по програма Erasmus + на двата университета. Обсъдиха се възможностите за сътрудничество в рамките на програмата и предизвикателствата пред екипите след пандемията.

 

Център за книгата на НБУ беше домакин на заключителното събитие от посещението на академичната делегация, на което беше представена двуезична (на български и на грузински език) стихосбирка на проф. Пламен Дойнов със заглавие „Мостът на свободата“, появила се с марката на тбилиското издателство „Универсал“.

Преводът на грузински е от Роберт Месхи, преподавател и главен редактор на вестника на Сухумския държавен университет. Приятна изненада за гостите беше жестът на проф. Дойнов, който прочете стиховете си на български език, облечен в тениска с грузинската азбука.