facebook

Новини

dsc-0021_678x410_crop_478b24840a dsc-0045_678x410_crop_478b24840a dsc-0020_678x410_crop_478b24840a dsc-0026_678x410_crop_478b24840a dsc-0029_678x410_crop_478b24840a dsc-0033_678x410_crop_478b24840a dsc-0052_678x410_crop_478b24840a dsc-0062_678x410_crop_478b24840a dsc-0065_678x410_crop_478b24840a
19.12.2016 16:44
Новини

НБУ организира изложба, посветена на проф. Богдан Богданов

Музей на НБУ е дом на „Поезията на разума“ на Иван Кирков

На 15. декември в Нов български университет бе открита изложба с творби на Иван Кирков. Експозицията, подредена в Музея на НБУ с подкрепата на галерия УниАрт, предизвика огромен интерес от страна на ценителите на изкуството, които не пропуснаха шанса да се докоснат до дълбинната атмосфера, която платната създадоха в Университета. Показаните елементи от величествени частни колекции, събирани с години, известни само на собствениците си, придават на изложбата характер, съчетаващ нотки на загадъчност и нескрито великолепие. Подредбата на творбите умело систематизира представите за художествения свят и естетическите търсения на твореца, като разкрива непознати досега негови творби. А така възражда интереса към творчеството му, каквато е основната цел на инициативата.

 

Водещи на тържественото откриване бяха акад. Светлин Русев, художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН, и доц. д-р Валентина Ганева-Маразова, ръководител на департамент „Изкуствознание и история на културата“. В Музея на НБУ до м. април 2017 година ценителите на изкуството ще могат да се насладят на творби на Иван Кирков от колекцията на Нов български университет, събрана от проф. Богдан Богданов. Това е една от основните причини за двойното посвещаване на творческото събитие. То е организирано по повод 85-годишния юбилей на Иван Кирков и в памет на проф. Богдан Богданов, д. н. Организаторите са предвидили и провеждането на цикъл беседи около личността и творчеството на големия наш художник.

 

 

Акад. Светлин Русев описа експозицията като „събитие, поставящо въпроси със сложни и съдържателни отговори“. Емоционалното му изказване, посветено на дейността на Иван Кирков, представен от него като „избраник на съдбата“, допълни празничната обстановка.

 

Доц. д-р Ганева-Маразова не скри вълнението си от възможността да открие 24. изложба в Музея на НБУ. Тя сподели с многобройните присъстващи интересни моменти от подготовката й, подбудите за осъществяването й, както и основната идея, заложена в нея. Определи събитието като „трудна, но увлекателна задача“, един от акцентите на която е скулптурният портрет на Иван Кирков, специално изработен и дарен на НБУ от проф. Емил Попов, член на Съюза на българските художници. Доц. д-р Ганева-Маразова отправи своята благодарност към Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет, създаден през м. февруари 2005 г. за финансова подкрепа на проекти, свързани с научната, учебната и творческата дейност, с чиято подкрепа изложбата се е превърнала в реалност.

 

Гл. ас. д-р Владимир Димитров, декан на Факултет за базово образование, отправи приветствено слово от името на проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет. Деканът засвидетелства уважение към приноса на твореца, „успял да представи пред света поезията, но и силата на разума на личността“, както и към усилията на екипа, организирал изложбата. Гл. ас. д-р Димитров връчи почетен плакет на ръководителя на инициативата – доц. Д-р Ганева-Маразова - за Първо място в професионално направление „Теория на изкуствата“, който преди дни Нов български университет получи на тържествена церемония. На нея бяха присъдени награди на най-престижните университети в България, класирали се на челни места според рейтинговата система за 2016 година. 

 

Озаглавена „Поезията на разума“ експозицията поражда въпроси, предизвиква търсения и култивира емоции, които прозират най-ясно от възхищението, таящо се в очите на присъстващите. За голяма част от тях Иван Кирков е познат образ със значима биография, допринесъл с дейността си за развитието на изкуството в България, но и оставил следа в световната история. Той е сред поколението творци, осъществили голямата промяна в него в началото на 60-те години. Палитрата от жанрове, в която твори, е също толкова безгранична, колкото и идеите, които са преплетени в творбите му. Умело изразява чувствата и мислите си чрез техниките на живописта, книжната графика, монументалните и декоративните изкуства, дори и чрез стихотворната форма. Издаването на стихосбирката „Вкусвал ли си пепел“ е най-скорошната инициатива на Издателството на НБУ. Иван Кирков не си поставя граници. Признание получава отвсякъде. Работата му оценяват безспорни авторитети, но това не успокоява творческия му дух и не го ограничава в рамките на един стил или маниер. Интересен факт от творческото му развитие е, че Иван Кирков не преминава през различни стилови периоди, а съобразява формалното изграждане на картината с идеята или емоцията си. Критиците са на мнение, че това, което го отличава във всичките му творби, е чувството за мярка, вкус и стил, която прозира от всяко платно. Може би именно поради това той е особено ценен от частните колекционери.

 

Съвместната инициатива на Музей на НБУ и галерия УниАрт е породена от стремежа към възраждане на изкуството. Експозицията, своеобразен дневник на живота на един творец, поражда възхищение към труда му, но и поставя фундаментални въпроси, на които всеки сам търси отговори въз основа на мислите и усещанията си. Без значение от същността им, пречупена през личната призма, те са градивни елементи, които подтикват към себепознаване и личностно израстване.

 

Възможността за докосване до безплътния свят на Иван Кирков е отлична причина да посетите Музей на НБУ. Организаторите обещават, че в залите му ще откриете не само непознати творби на художника, но и свои лични неподозирани мисли и емоции.

 

 

 

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"