facebook

Новини

dsc0150_678x410_crop_478b24840a
13.10.2016 15:18
Новини

НБУ посрещна Нейл Фарели

Британският режисьор проведе обучение в Университетски театър

 

На 12. октомври (сряда) обичайните академични занимания в Университетски театър на Нов български университет придобиха по-различен привкус заради главното действащо лице в тях – Нейл Фарели. Присъстващите студенти от департамент „Театър“ съсредоточено слушаха всяка негова дума и полагаха усилия, за да изпълнят задачите, които той им поставяше. Един от най-важните елементи, върху които се градеше обучението, бе екипната работа.


Участниците бяха мотивирани да покажат придобитите в НБУ знания и умения пред авторитетната  личност, която проявяваше търпение и разбиране към всички техни потребности.

 

Събитието обедини младите хора и създаде атмосфера, в която се усещаха креативност, ентусиазъм, дълбока мотивация и желание за себедоказване. Участниците правеха всичко възможно, за да допълнят познанията си чрез насоките на ръководителя на театралната трупа NOSE2NOSE (UK). Благодарение на богатия опит и многобройните обучения, които е водил до момента,  Нейл Фарели с лекота завладя аудиторията и през цялото време не само задържаше вниманието й, но и с действията си пораждаше въпроси относно същността на процеса и неговото усъвършенстване. Целта, която всички следваха, бе усвояването на артистични техники чрез динамични физически упражнения, както и чрез решаването на мисловни задачи. По време на обучението фокусът бе поставен върху използването на въображението и неговото обогатяване.



 

Повечето от присъстващите на обучението бяха запознати с професионалното израстване на режисьора, който е изучавал сценични изкуства в Лондон. След дипломирането си


той създава своя собствена театрална трупа Nose2Nose

с подкрепата и активното участие на Тимъти Ман и Бен Ман. Оттогава насам организацията провежда турнета, по време на които обучава хора с интерес към този вид изкуство. За последните двадесет години дейността на Нейл Фарели е насочена към преподаването на актьорско майсторство предимно в Азия. Освен всичко друго той пише разкази, а е и продуцент на късометражни филми. Динамичното му ежедневие изобилства от нови проекти, касаещи процеса на развитие на театралното изкуство.

 

 

Присъствието на авторитетен експерт по време на  академичните занимания помага на студентите да се докоснат до практическата приложимост на своето обучение. В такава среда те получават възможност да получат мнение от специалист, който да оцени придобитите им до момента знания и умения и да им даде насоки за тяхното подобрение и развитие. Такъв тип обучения са основни елементи от програмите на всички департаменти в Нов български университет. Наличието им се определя от студентите  като значимо предимство и е един от основните критерии за високата оценка, която те поставят на Университета.

 



 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"