facebook

Новини

20240321-173557_678x410_crop_478b24840a
26.03.2024 12:35
Новини

НБУ празнува франкофонията и деня на поезията

 

 

На 21 март академичната общност на Нов български университет се събра в книжарница-галерия „НБУ в Центъра“, за да отбележи две значими дати – Международния ден на Франкофонията 20 март и Международния ден на поезията 21 март.

 

 

 

Събитието беше организирано от Франкофонския център за академични постижения в НБУ, в партньорство с департамент „Чужди езици и култури“, книжарница-галерия НБУ в Центъра“ и Университетската франкофонска агенция. То се проведе под надслов „Франкофони и приятели – четем поезия и празнуваме езиковото и културно многообразие”. По регламент всеки участник трябваше да представи любим автор и да прочете стихотворение на език, който не му е роден.

 

 

Четенето събра преподаватели, студенти и гости на НБУ от други университети, както и публика от любители на поезията и франкофонията. Участниците представиха творби на различни езици, сред които френски, немски, английски, руски, португалски, арабски, турски и дори староисландски. Прозвучаха стихове на оригиналния им език на Федерико Гарсиа Лорка, Уилям Шекспир, Фернандо Песоа, Хосе Марти, Пабло Неруда, Александър Пушкин, Емили Дикинсън, Гийом Аполинер, Жак Превер, Бликса Баргелд и на съвременни поети като Trista Mateer и Мери Оливър. Представени бяха и преводи на творби на Христо Ботев и Никола Вапцаров на френски и английски език.

 

 

Дария Лазаренко, асистент в департамент „Чужди езици и култури“, прочете стихове на български от проф. Александър Шурбанов, а студенти от програма „Англицистика“ представиха свои собствени стихове на английски.

 

 

В събитието се включиха преподаватели и студенти от департаменти „Политически науки“, „Чужди езици и култури“, „Икономика“, „Архитектура“, „Средиземноморски и източни изследвания“, както и преподаватели от Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“ и УниБИТ. Водещи на събитието бяха гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център в НБУ и Магдалена Божкова, преподавател в департамент департамент „Чужди езици и култури“.