facebook

Новини

untitled-2_678x410_crop_478b24840a
17.01.2023 13:06
Новини

НБУ С АКАДЕМИЧЕН ОСКАР 2022

Награда в професионално направление „Теория на изкуствата“ беше връчена на ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов,д.н., на официална церемония в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, настоящия министър на образованието и науката и неговите предшественици, представители на бизнеса, ректори на отличените университети.

„За Нов български университет е важно не само да обучава професионалисти, специалисти, не само да дава знания и умения, но и да дава култура. Нашите студенти, както и известна част от нашите преподаватели в България, се нуждаят от култура. И затова НБУ няма да престане да фаворизира хуманитаристиката и да се опитва да създава повече смисъл и повече култура.“, обяви на церемонията проф. Дойнов.

 

 

 

Наградата връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

“София е образователният център на България. 23 са акредитираните висши училища и това е най-големият ни шанс, това привлича талантите. Няма университет, с който да не си партнираме. Най-големият съвместен проект между Столична община и НБУ е майсторският клас на незаменимата Райна Кабаиванска. Продължаваме да го подкрепяме и продължаваме да се възползваме от научния потенциал на университета. На добър час!“, пожела столичният кмет.

 

 

 

За първи път на церемонията по връчване на „Академичните Оскари“ бяха поканени и студенти. На събитието присъства зам.-председателят на Студентски съвет на НБУ Кристиян Сергинов.

Георги Стойчев, ръководител на екипа, който подготвя рейтинговата система, изнесе данни от социологическо проучване, според което университетите са на първо място по доверие сред младите (18 - 29 г.), като получават в тази възрастова група рекордно високи стойности за целия период от 2010 г. насам.

 

 

 

Според представително проучване на „Алфа рисърч“, направено през юли 2022 г. 59% от младите заявяват, че имат доверие на висшите училища в страната.

Висшите училища са трети по доверие сред всички пълнолетни българи, изпреварени само от църквата и президента.

Класацията на най-добрите университети се определя въз основа на рейтинговата система на висшите училища в България. Събитието се организира от „24 часа“ и се проведе за седми път.