facebook

Новини

dsc-0002_678x410_crop_478b24840a
31.01.2020 11:56
Новини

НБУ с две номинации за ИКАР 2020 и една специална награда!


На 30 януари (четвъртък), в клуб „Перото“ бяха обявени номинациите за 46-ите Национални награди за сценичните изкуства „Икар 2020“.

Пиесата „Добролюб“ по текст на Лило Петров, победител в Конкурс за нова пиеса на Нов български университет, е номинирана за драматургичен текст на Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020.
Доц. Снежина Петрова, ръководител на департамент „Театър“ в НБУ, ще получи специална награда за проекта „Медея“, с който успешно приобщи към театъра деца от различни общности.
Спектакълът ще се бори и за вота на публиката. Тази година зрителите ще могат да гласуват за „Драматичен спектакъл“ и „Куклен спектакъл“ през страницата на Съюза на артистите в България.

 

https://uba.bg/ikar-poll-2020/?fbclid=IwAR3b2jof_7-WONlJt6cHsT7GBE4Oi6kPeapcWaEL9LIvWE3Z52QAmSeWfZo

Всички номинирани представления ще бъдат включени в XV издание на Софийския театрален салон през март. На 27-и март – Международния ден на театъра, за 46-и път ще бъдат връчени наградите на Съюза на артистите в България – първите театрални награди в България, които са запазили своите традиции до днес.
Пиесата „Добролюб“ е трилър от близкото минало. Създадена е по истинска история, която разказва за любов и тайни, заровени в архивите на Държавна сигурност. 
Още с премиерата си на 26 ноември 2019 година в Малък градски театър „Зад канала“ постановката привлече вниманието на публиката и критиците.


 


„Добролюб“ е сериозно изключение сред премиерната продукция на текущия сезон в София. Защото е театър от високо качество“, написа театралният критик Георги Каприев. „Датата е 20 декември, 1989-а. В кабинета на майор Ткачова, експерт в архива на Държавна сигурност, е изпратен загадъчен запис. Тя трябва да реши автентичен ли е този запис, или е фалшификат. От нейната експертиза зависят все повече неща. Едно от тях е съдбата ѝ.“ Така режисьорът Весела Василева описва криминалната драма, в която разследващият се оказва внезапно въвлечен – заради любовта, от която си мисли, че се е отървал.
„Добролюб“ е моноспектакъл на Василена Атанасова, със специалното участие на актьора Васил Банов (глас). Сценографията е на Елена Иванова.
Темата в четвъртото издание на Конкурс за нова пиеса е „Парите“. След дни ще бъдат обявени заглавията на номинираните пиеси, а техните автори ще преминат през Лаборатория за писане на пиеси, с ментор Теодора Димова.
Конкурсът за нова пиеса се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Другият проект, номиниран за ИКАР 2020 – спектакълът „Медея“, се фокусира върху един от най-известните сюжети в изкуството – едноименната старогръцка драма на Еврипид, като търси съвременен прочит на поставените в нея общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението.






 

 

Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на една универсална ценност – своите деца. Трагичният ѝ избор вълнува човечеството от Античността до днес. Текстът на Еврипид от 431 г. пр. Хр., оживява в новия превод от старогръцки на Георги Гочев и Петя Хайнрих и във виртуозното изпълнението на 40 актьори, музиканти и деца.
Режисьорът Десислава Шпатова създава уникален свят от образи и чувства, в който завихря пространствените решения на сценографите Зина Генч и Христина Дякова. Хореографията е дело на Анна Памуплова, а неповторимата музика –  на Асен Аврамов!
Освен художествен, проектът има и силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност, студенти от НБУ, както и обучаващи се в различни хуманитарни и творчески специалности.
Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се реализира с финансовата подкрепа на СП „Култура“, Нов български университет, Гьоте институт – България, НФ „Култура“ и в партньорство с фондация „Здраве и социално развитие“.
Спектакълът „Медея“ беше обявен за културно събитие на 2019-а в класацията на „Площад Славейков“ след онлайн гласуване.
Проектът взе и Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ 2019 на официална церемония по случай Деня на будителите.