facebook

Новини

obtsa1_678x410_crop_478b24840a
19.09.2024 15:20
Новини

НБУ с награди и отличия за ярки постижения в областта на културата от Столична община

Почетният професор на Нов български университет Цветана Манева, писателят Захари Карабашлиев, член на Настоятелството на НБУ и доц. д-р Анна Пампулова получиха Големите награди за принос към обогатяване на културния живот на София.

 

Отличията бяха връчени на официална церемония в Софийската градска художествена галерия на 17 септември по повод Деня на София.

 

Актрисата, дългогодишен преподавател в департамент „Театър“ на НБУ и Почетен професор на университета Цветана Манева получи Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието й връчи кметът на града Васил Терзиев. Проф. Манева получи и статуетка, дело на Георги Чапкънов, реплика на статуята "Света София".

 

 

Писателят и член на Настоятеството на НБУ Захари Карабашлиев беше отличен със Специалната награда на журито за романа му „Рана“.  

 

 

Захари Карабашлиев пише проза, театрална драматургия и кино-сценарии. Автор е на романите „Рана“, „Опашката”, „Хавра“, „18% сиво“, „Жажда“(повест), на пиесите „Талант”, „Неделя вечер”, „Опашката”, „Лисабон”, на сборници с разкази, есета и други публикации. Пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина, сценарист е на пълнометражни и късометражни филми.

 

 

Преподавателят в департамент „Театър“ доц. д-р Анна Пампулова получи голямата Награда в раздел „Танцово изкуство“. Тя сподели отличието с артистите от екипа и вдъхновители на спектакъла към сюита „Тракийски танци“ на Петко Стайнов. Доцент Пампулова е режисьор и хореограф на спектакъла. Изпълнителите танцьори в него са преподаватели, дипломанти и алумни от модул „Танцов театър“, към департамент „Театър“, НБУ – ас. Яница Атанасова, Михаел Гергинов, Марина Хараламбова, Ксения Бакалова, Мария Игнатова и Мила Новакова.Акомпаниментът на пиано е на Велислава Стоянова, Мартин Дафинов и проф. Ромео Смилков, изследователският текст - на гл.ас.д-р Полина Димчева Антонова от департамент „Музика“ на НБУ, а идеята за реализацията на проекта е на Николай Миразчийски и фондация „Петко Груев Стайнов“.

 

 

 

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към Столична община и фондация „Петко Груев Стайнов“. Премиерата на „Тракийски танци“ се проведе в Нов български университет на 23.03.2024 г.

 

Фотографиите са дело на Христо Русев и са заснети на сцената на Държавна опера Варна, където спектакълът гостува на 29.04.2024 г.

 

Отличие в категория „Кино“ получи и документалният филм „Вдъхновението Кабаиванска“, създаден в Радио-телевизионния център на НБУ. Продуцент е д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Председателския съвет към Настоятелството на НБУ, а автори са Елена Гюрова и Петър Барбалов.

 

 

Документалният разказ е любовно писмо към оперната дива Райна Кабаиванска от нейни ученици в майсторските класове в Нов български университет. Пленяваща история, описваща раждането и развитието на първия Майсторския клас в България и влиянието му върху съвременната оперна сцена. Вдъхновен разказ за будителя, повеждащ с любов млади таланти по красивия и труден път на оперното изкуство.

 

 

 

„Вдъхновението Кабаиванска“ беше една от трите номинации на журито за голямата награда в категория „Кино“, която спечели режисьорът Стефан Командарев за филма си „Уроците на Блага“. Стефан Командарев е хоноруван преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на НБУ.

 

Нов български университет продължава да утвърждава своето водещо място в културния живот на София с изключителните си постижения и приноса към изкуствата, доказвайки за пореден път, че традицията и иновацията вървят ръка за ръка в развитието на българската култура.

 

Поздравления за всички отличени!

 Фотокредит от Церемонията в СГХ: Минко Чернев/БТА