facebook

Новини

zagorka-green-poster-water-d_678x410_crop_478b24840a zagorka-green-poster-bulbs_678x410_crop_478b24840a
23.06.2015 14:46
Новини

НБУ стана част от партньорите на зелена дарителска инициатива, която ще награди с 10 000 лв. най-добрата идея за пестене на вода или енергия

 

Нов български университет подкрепи реализацията на петото издание на дарителската програма „Загорка Зелен Фонд“, организирана от „Загорка“ АД. Инициативата се провежда под формата на публичен конкурс, насочен към подпомагане устойчивото развитие на Стара Загора и региона. Основният фокус на тазгодишното издание на „Загорка зелен фонд“ е насърчаване на новаторски проекти, свързани с намаляване на парниковите емисии или разхода на вода в населените места.

Двете основни категории, в които проектите ще се състезават през 2015 г., са: Пестене на енергия и Пестене на вода. От миналата година в конкурса освен неправителствени организации могат да участват и физически лица. До сега по линия на „Загорка зелен фонд“ компанията е предоставила безвъзмездно над 300 000 лв. за развитието на местната общност на Стара Загора и региона.

Авторът или авторите на идеята-победител ще получат парична награда в размер на 10 000 лв., като „Загорка“ АД ще реализира със собствени средства проекта им в реална среда в размер до 50 000 лв.

Ето и фазите на инициативата „Загорка зелен фонд“:

1. До 31 август на сайта на компанията www.zagorkacompany.bg всеки може да сподели своята зелена идея, като попълни специално създадената уеб форма, с която може да изпрати файл с описание на своя проект.
2. В следващата фаза на конкурса от 01 до 15 септември авторитетно жури, част от което са представители на „Загорка“ АД, представители на WWF България, Емил Христов – председател на Общински съветник в Стара Загора, Георги Ранов – Областен управител на Стара Загора, Евгения Друмева - главен редактор на медийна група Нетинфо, Момчил Рабаджийски – ръководител на лаборатория по икономия на енергия към ТУ – София, и Даниела Димитрова – председател на ОДФ - Стара Загора, ще оцени най-добрите предложения.
3. В последната фаза на „Загорка зелен фонд“ чрез онлайн гласуване публиката ще избере населеното място в Старозагорски регион, където да бъде реализиран проектът-победител. Победителите ще бъдат обявени на специална церемония през втората половина на месец септември.

„Щастливи сме, че Нов български университет се съгласи да подкрепи инициативата „Загорка зелен фонд“. Надяваме се това да е само началото на едно дългосрочно партньорство, защото вярваме, че съвместните усилия на образователните институции и бизнеса са единственият ефективен начин за постигане на дългосрочни и устойчиви резултати. Това е пътят да подобрим културата на съжителство с природата и отговорно поведение към заобикалящата ни среда“, заяви Николай Младенов, изпълнителен директор на “Загорка“ АД.