facebook

Новини

fbal1_678x410_crop_478b24840a
22.12.2023 08:47
Новини

НБУ събра франкофонската общност на Коледен бал

На 18 декември 2023 г. Нов български университет събра франкофонската общност на Коледен бал с костюми.

 

 

 

Събитието, което вече е традиция в НБУ, беше организирано по инициатива на Франкофонския център за академични постижения, с подкрепата на Центъра за кариерно развитие и Факултета за базово образование.

Балът беше уважен от десетки франкофони и франкофили – студенти, алумни, преподаватели, академична администрация и гости на НБУ.  На събитието присъстваха представители на дипломатическия корпус при посолството на Република Франция в България и директора на Националното бюро на Университетската агенция на Франкофонията.

 

 

Дрескодът, белязан от епохата на Абсолютната монархия, Просвещението, Революцията и Империята, вдъхнови по-голямата част от присъстващите. В ресторант Гозба дефилираха д’Артанян и Арамис, Луи XV и Мадам Помпадур, Мария Антоанета и дами от двора на Луи XVI, Наполеон Бонапарт и негови генерали, а също и духовник, Републиката, Свободата, Народът на Революцията, Жан Валжан и Жорж Санд.

 

 

Водещи на събитието бяха д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център за академични постижения, Магдалена Божкова, преподавател по френски език в департамент „Чужди езици и култури“ и Мария Пеловска, студент в Бакалавърска програма „Международна политика на френски език“ и секретар на департамент „Политически науки“.

 

 

За празничната атмосфера на Бала се погрижиха арх. д-р Гергана Стефанова, която изпълни любими песни на френски в съпровод на китара и младите Димитра Канева и Виктория Роланска, които представиха театрална сцена по романа „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло.

 

 

Събитието приключи с викторина и награда за най-добро историческо превъплъщение, която единодушно бе връчена на очарователното семейство Дуцови.

Балът беше една от кулминациите на богатата предколедна празнична програма в НБУ.

Автор на текста: Радосвета Кръстанова