facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
26.06.2023 15:12
Новини

"New Generation 2023" - феерия от креативност и талант на дипломното ревю на студентите по мода

Резултатът от четиригодишното обучение, отдаденост и усърдна работа на студентите от бакалавърска програма „Мода“ беше представен на дипломно модно ревю в Галерия nOva art space.

За втора поредна година преподаватели и студенти от специализация "Модна индустрия" разкриха най-новите си творчески постижения. За първи път на подиума, заедно с дипломантите, своето виждане за стил представиха и алумни на университета и демонстрираха успешното си развитие в стартъп брандовете House of Le Meme, Atelier Verèdia, Мikka Couture.

 

 

Младите дизайнери бяха приветствани от г-жа Мила Захариева, създател на International Fashion Connection. Организацията ще даде старт на поредица от тайни модни събития в подкрепа на талантливите творци. Ревютата ще се провеждат на различни локации, съобразени със сюжета на колекциите, като първото събитие ще бъде на 11 юли.

 

 

 „Поздравления за подкрепата и организацията, която прави Нов български университет и за истинските творци, които излизат от специалността „Мода“ в НБУ. Младите творци имат нужда от вдъхновение, което получават от своите преподаватели, но и от развитие. Излизайки от университета те имат нужда от насока как да превърнат своето творчество в бизнес.“, сподели Захариева.

Да дерзаят и да не се отказват от мечтите си, пожела на дипломантите президентът на агенция „VISAGES“ Евгения Калканджиева. „Това е събитие, което ви дава шанс да работите не само с едни от най-големите модни къщи и дизайнери, но и сами да успеете да направите собствени брандове, които да не се продават само в България, а да излязат на международната сцена.“

 

 

Модни облекла, аксесоари и други модни елементи привлякоха вниманието с нестандартни материали, иновативни силуети и изключителни детайли. 11 колекции потопиха публиката в магията на модата. Младите дизайнери демонстрираха талант, иновативни идеи и креативен подход към модната индустрия.

Ревюто започна с колекцията “Recycle/Upcycle” на студенти втори курс от Бакалавърска програма “Мода” към една от семестриалните им задачи, включваща редизайн и вдъхване на нов живот на стари дрехи от деним. Студентите работили по колекцията са : София Борисова, Катрин Камзамалова, Десислава Карамфилова, Нора Гоцева, Виктор Спасов, Мария Бонева, Ралица Николова, Нелина Стойчева, Адриана Бунджулова и Изабел Недялкова.

 

 

Кройката на бръснарската пелерина и хирургическите завивки бяха в основата на колекцията „Coup de grâce“ (последен разрез) на Запрян Начев. За нея младият дизайнер се вдъхновява от историята на професията бръснар-хирург от древността, когато бръснарите извършвали първите операции, а начинът за пречистване на организма бил чрез фини разрези. В колекцията са използвани минимален брой шевове, идеята на кройките и формите е да се третират с фини разрези, превръщайки процесът на кроене в "операция".

 

 

 

 

Колекцията на Дияна Иванова „VvV“ или “Vanche vs Versace” е колекция инспирирана от един много важен за Дияна човек, а именно нейната баба Иванка. Колекцията разказва за малките уроци по шиене, бродиране и плетене, които баба ѝ предала, докато Дияна била малка, а целта на бъдещата дизайнерка е да съпостави баба си като олицетворение на миналото с Версаче, като представител на новото.

 

 

Даниела Янкова представи „Metro Muse“ - унисекс модна колекция с луксозни улични облекла, вдъхновена от градския живот, с иновативни дизайни, подчертаващи градския стил и индивидуалност. Дизайнът комбинира комфорт с обемни кройки, запомнящи се принтове и бродерии.

 

 

Поглед към Ориента предложи колекцията “Bloom into you” с дизайнер Нора Гоцева, вдъхновена от турските национални костюми, култура, начин на обличане, архитектура, бит и обичаи.

 

 

Кампанията „Факли на свободата“ на „бащата на ПР-а“ Едуард Бернайс вдъхновява Теодора Борисова за нейната колекция „Persona“. Моделите въплъщават образа на фаталната жена, която привлича всички погледи с елегантност и увереност, представяйки изискани дизайни, с нотка на провокация.

 

 

Темата за любовта е основен двигател в „Eclipse of the heart" на Никол Керимова. Колекцията разглежда романтичната страна на любовта, но и етапите, през които тя преминава. Тя е вдъхновена от края на любовта. Вдъхновена е от тъгата, чувството на безсилие и огорчението, когато настъпи краят. Колекцията представя сърцето, което въпреки затъмнението продължава да блести и да цъфти.

 

 

 

Модният бранд на университета FASHIONxNBU събра овациите на публиката с колекцията „Ex Voto”. Дизайнерите предлагат нов, нетрадиционен поглед към съвременната мода, използвайки устойчиви материали и вдъхновени от оброчни дарове. Колекцията съчетава смекчени и приглушени нюанси със силни основни цветове и ярки акценти. Облеклата и аксесоарите са с модифицирана нова визия, с ретро елегантност и ексклузивни материали.

 

 

Успешното си развитие след университета демонстрираха трима дизайнери, възпитаници на НБУ.

Дизайнерката Ния Николова представи собствената си марка House of Le Meme с колекцията „THE CIRCUS OF COLORS“, която проследява философията на бранда за дизайн на принтове.

 

 

Колекция със смелото име „INDIVIDUALISTIC“, дело на дизайнерa Виктор Спасов и неговия бранд Atelier VERÈDIA, провокира публиката с аутфити в стил 50-те години на миналия век, синхронизирани с днешният свят.

 

 

Брандът MIKKA KOSSEVA COUTURE с дизайнер Моника Косева представи последната колекция за вечерта „Love like religion“, вдъхновена от древногръцката култура, изкуство и митология и по- специално от Афродита - богинята на любовта.

 

 

Дипломното ревю се проведе в рамките на „Летни дни на модата" и се организира от доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева, с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ, IFC International Fashion Connection, г-жа Лина Маймарова от Lidera Group, Visage Model Group, Nova Art Space, By Far. Водещ на събитието беше Християна Стоименова.

 

 
   

 

 

Фото кредит: Милена Янкова и Стилиян Мурджев от БП „Фотография“