facebook

Новини

nbu-erua-team-in-paris_678x410_crop_478b24840a
14.11.2022 14:44
Новини

Ние сме ERUA! Духът на НБУ завладя Париж

Под мотото „Иновации и реформи в духа на ERUA“ се проведе втората среща на върха на Алианс на европейските реформаторски университети – ERUA. От 7 до 9 ноември, буквално и преносно, духът на Нов български университет завладя Париж. За втора поредна година екипът на НБУ, който отговаря за десиминацията, публичността и устойчивостта на проекта, организира годишната среща на върха по проекта ЕРУА в университета Париж 8.

 

 

 

В рамките на срещата бяха представени реализираните стъпки по проектите ERUA и Re: ERUA през последната година, очертаха се посоките на действие и развитие, дискутираха се предизвикателствата пред академичната, административната и студентската общности.

 

 

Общият дух, посока и мотивация на участниците си пролича силно във втория ден на срещата, когато ректорите на партньорските реформаторски университети поднесоха своите приветствени думи. С много ентусиазъм в дискусиите се включиха и студенти от петте университета. Пленарната сесия зададе тона на сътрудничество, обмен и разширявана на Алианса с дискусии за значимостта на този междукултурен и професионален обмен, споделяне на практики и развитие на партньорските университети заедно, запазвайки своята идентичност.

 

 

 

Вторият ден на форума премина под знака на работни семинари насочени към основните приоритети и интеграция на всички участници в проектите ERUA и Re: ERUA. Работните семинари бяха насочени към търсенето на добри практики и съвместни инициативи в преподаването с панелите „Разработване на съвместни иновативни инициативи за преподаване“ и „Междукултурно обучение във висшето образование: възможности и ограничения“. Специално място беше отделено на научното развитие в университетите с темите „Кой се интересува от отговорни изследвания – и как?“ и „Отворена наука – среща на живо“.  В търсене на обща устойчива среда бяха представени редица проекти в семинара „Предизвикайте и изживейте своите идеи с ERUAHAUS“.

 

 

 

Третият ден от срещата на върха, беше отделена за работа по пакети и включваше оценка и планиране, развитие и имплементиране на реформаторските идеи. Беше проведен Консултативен съвет и бяха обсъдени връзките между пакетите и развитието на двата свързани проекта ERUA и Re: ERUA.

 

 

 

 

По време на срещата в Париж бяха приветствани новите асоциирани членове на Алианса: Uniwersytet SWPS (Полша), Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (Испания), Università degli Studi di Macerata (Испания), Europa-Universität Viadrina (Германия). Досега Алиансът беше съставен от университети на University of Paris 8 (Франция), Universities of Roskilde (Дания), University of Konstanz (Германия), University of the Aegean (Гърция) и Нов български университет (България).

 

 

 

Повече информация за ЕRUA, както и възможностите за партньорства по проекта, може да намерите тук: https://erua-eui.eu