facebook

Новини

untitled-12_678x410_crop_478b24840a p1199309_678x410_crop_478b24840a p1199322_678x410_crop_478b24840a
05.11.2018 17:31
Новини

Носител на Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за 2018 г. е проф. Михаил Неделчев

Тържествена церемония по връчването на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ се проведе днес в Нов български университет. За носител на наградата беше обявен професор Михаил Неделчев.

 

Журито в състав: доц. д-р Веселин Методиев – член на Настоятелството и на Председателския съвет на НБУ, д-р Георги Текев – Изпълнителен директор, член на Настоятелството и на Председателския съвет на НБУ, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков – Ректор на НБУ и член на Председателския съвет, д-р Христо Чукурлиев – член на Настоятелството на НБУ и проф. Христо Тодоров, д.н. – член на Настоятелството на НБУ и председател на настоящото жури, единодушно взеха решението кой е достойният за това високо отличие.

 

Проф. Михаил Неделчев е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет“ през ноември 2010 г. Основните интереси на проф. Неделчев са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот. Дебютира с публикация върху обществената дейност на д-р Кр. Кръстев в сп. „Литературна мисъл“ (1965).


Михаил Неделчев е автор на книги по проблемите на литературната теория и философия на историята, историята на българската култура и литература, историята на новия български демократически преход. Пише и върху проблемите на някои чужди литератури и култури (руска, полска, сръбска и хърватска, френска; автор на студии върху творчеството на Гюстав Флобер). Някои от изследванията му целят актуализиране на пренебрегнати, забравени или тенденциозно разглеждани в миналото автори. Редактор е на съчинения на български писатели, критици и поети, издадени през 70-80-те години на ХХ в.
Председател е на Сдружението на български писатели (от 2000 г.). Член е на Настоятелството на фондация „Ресурсен център“. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите в България.

 

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ беше връчена от професор Антони Славински, председател на Настоятелството на Нов български университет. Носителят ѝ получи плакет и парична награда от 10 000 лева. Призът е учреден на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството, културата и университетския мениджмънт.
Наградата е национална за постижения в хуманитаристиката и се връчва на конкурсен принцип, ежегодно през ноември – рожденият месец на проф. Богдан Богданов, с тържествена церемония. Тя се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от професора създател на НБУ. Наградата се връчва за втора поредна година като миналогодишният неин носител е поетът Борис Христов.

 

Снимки: Нов български университет

 

Прикачени файлове