facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
24.06.2024 14:01
Новини

Нов български университет чества 120 години от рождението на Атанас Далчев

Националният форум „120 години Атанас Далчев“, организиран от Нов български университет и Столична библиотека, събра на 12 юни в Американския център на библиотеката изследователи, актьори, студенти, учители и ученици – хора, за които поезията и критиката на Далчев са близки като идеи и послания. 

 

Форумът беше открит с уникална изложба „Сънища през очилата“, съдържаща редки издания на Атанас Далчев от фондовете на библиотеката, ценни артефакти, семейни фотографии и др.

 

На самия рожден ден на поета празнични слова произнесоха проф. д-р Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев и проф. д.н. Пламен Дойнов. Проф. Кунчев изброи онези черти на поезията на Далчев, които го определят като поет на страданието, но и на тихия възторг.

Проф. Неделчев подчерта историческата роля на първите стихосбирки на Далчев, вдъхновили много поети и писатели, а проф. Дойнов разкри пред пълната зала на библиотеката нелеката съдба на един достоен избор, направен от Далчев в периода на НРБ. Тук той подчерта и особеното разбиране за родолюбие на Атанас Далчев, което свързва по един много съкровен начин човека и неговата родина.

Художествено-артистична интерпретация на Далчеви стихотворения и фрагменти представиха студентите на доц. Снежина Петрова – Никола Табаков, Тони Николов, Елена Рангелова, Мина Стойчева, Ерика Попова и Християна Стоименова.

Стихотворения от Николай Кънчев и Александър Геров, посветени на Далчев и диалогизиращи с неговата поезия, прочетоха проф. Пламен Дойнов, доц. Снежина Петрова и д-р Илвие Конедарева. Прочитът им осветли творчеството на поета по начин, който показва неговата актуалност днес.

Юбилейните четения продължиха с кръгла маса, посветена на годишнината на Далчев. В разговора бяха разкрити различни страни на твореца Атанас Далчев, като доц. Фадел открои неговите позиции по въпроси, свързани с философските и етическите разбирания на поета. Проф. Кунчев и проф. Неделчев припомниха колко творци от различни поетически поколения са получили своя творчески импулс от личността и работата на Далчев, като споделиха и своите спомени, свързани с него. Проф. Дойнов открои значимостта на „мълчанието“ на Далчев във времето след 1944 г., а г-н Борис Илиев, учител в НПМГ, сподели предизвикателствата при преподаването на Далчев и начините, по които учениците стигат до неговото творчество днес. На свой ред доц. Надежда Стоянова разгърна разказа за появата и утвърждаването на Атанас Далчев в учебните програми през различни периоди.

Форумът беше закрит с документалния филм „Атанас Далчев – филмов силует“ (1969 г.) със сценарист Радой Ралин и режисьор Николай Петков.

Фото кредит: Косьо Хаджигенчев