facebook

Новини

viber-image-2021-02-04-18-59-57_678x410_crop_478b24840a 1_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a
05.02.2021 11:36
Новини

Нов български университет е едно от 9-те висши училища у нас, които приеха работното определение за антисемитизъм

Ректорът на НБУ – проф. Пламен Дойнов, д.н. присъства на официалната церемония в МнВР

Девет водещи български висши учебни заведения, сред които и Нов български университет, приеха на церемония в Министерството на външните работи работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

„Обърнахме се към вас, водени от разбирането, че висшите учебни заведения винаги са били дом на свободомислието, на широкия кръгозор и средище за място, което възпитава търпимост и разбиране по отношение на „различния“, каза на церемонията вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, според която за борбата с дадено явление на първо място е необходимо неговото познаване. По думите ѝ борбата с антисемитизма чрез образование е не само дългосрочна образователна инвестиция за създаване на толерантна среда, но и мярка за гарантиране на сигурността на всички български граждани, включително еврейската общност в страната.

 

 

„Вярвам, че Вашите действия ще изпратят силно послание в духа на традиционната за българското общество толерантност. С влиянието, което университетите имат за формиране на общественото мнение, подкрепата Ви ще спомогне за насочване на повече внимание към тази нетърпимост, която не само, че не е изчезнала, но в днешно време придобива и нови форми.“

С работното определение за антисемитизъм, според Екатерина Захариева, висшите училища получават и „още един инструмент, с който да гарантират, че младото поколение, което няма лична връзка с Втората световна война и Холокоста, ще има нужните знания за ефективна борба с нетолерантността и дискриминацията“.

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев подчерта, че разпростирането на дефиницията за антисемитизъм и нейното познаване от младото поколение трябва да бъде основна задача.

„Уверявам ви, че това представя България в една изключително добра светлина, работи за нейния международен имидж и ни поставя високо в общественото внимание на нашите чуждестранни партньори“, каза Георг Георгиев. Той изрази надежда, че примерът на висшите училища да приемат определението за антисемитизъм ще бъде последван и от гимназии, и от начални училища.

Церемонията по приемането на работното определение за антисемитизъм от университетите бе по инициатива на вицепремиера Екатерина Захариева, на заместник-министъра на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев, както и на Организацията на евреите в България „Шалом“ и на българския офис на Американския еврейски конгрес.

На събитието в МВнР присъстваха ректорите и на останалите осем университета – Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Медицинския университет София, Национална спортна академия – гр. София, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Университет за национално и световно стопанство, Университет по библиотекознание и информационни технологии и Югозападен университет „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград, както и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар и председателят на българския офис на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед.

България е член на МАВХ от 2018 г., а прие работното определение за антисемитизъм през октомври 2017 г. – пета държава членка на ЕС предприела тази стъпка. До момента работното определение за антисемитизъм е прието и се използва от 29 страни, както и от редица организации, сред които Европейската комисия и Европейския парламент.

Снимки: МнВР