facebook

Новини

ace-5157_678x410_crop_478b24840a ace-5153_678x410_crop_478b24840a
19.04.2021 17:15
Новини

Нов български университет и Българската телеграфна агенция с договор за сътрудничество

БТА предоставя стажантски програми за студентите на НБУ и става официален медиен партньор на Университета по случай 30-годишнината му

На 15 април в сградата на Българската телеграфна агенция Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н. и Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписаха договор за сътрудничество. Партньорството между двете институции ще предостави възможност на студентите от програмите на департаментите „Кино, реклама и шоубизнес“, „Медии и комуникация“ и „Нова българистика“ да бъдат на стаж в най-старата национална информационна агенция. От БТА разчитат, че това ще може да стане и в рамките на Националната програма „Студентски практики“ на МОН, като добавят и за възможността за наемане на успешно представили се студенти.

„Това е истински шанс, че можем през БТА да направим тези ценности истински осъзнати национални ценности“, каза проф. Дойнов, д.н., като допълни, че подписването на договора за сътрудничество с Агенцията е истински шанс за университета, защото винаги е смятал, че знанието, науката и образованието се нуждаят от истинска национална платформа, чрез която не просто да бъдат популяразирани като ценност, а да може да се види как те присъстват в живота непосредствено.



Изпълнителният директор на БТА Кирил Вълчев посочи, че НБУ е най-големият частен университет у нас и в тройката на университетите на страната според Националната рейтингова система, което прави логично да бъде и първият частен университет, с който Агенцията подписва договор. Кирил Вълчев припомни, че това е пореден договор за сътрудничество, който БТА подписва с българско висше училище и първият с частен университет.

Той обясни, че законът му дава възможност като генерален директор на БТА, освен с бюджетни организации, с държавните университети, по негова преценка БТА да установява, при условията на безвъзмездност, партньорски отношения. През тази година има и специален повод за такъв договор за партьорство – навършват се 30 години от създаването на НБУ.

Вълчев каза още, че БТА ще предостави платформата си за системна информация всяка седмица на НБУ за дейностите му. „Това, на което разчитаме, е модернизацията и на нашия информационен продукт, благодарение на новия Радио-телевизионен център на НБУ“, каза Вълчев.




Той допълни, че БТА ще осмисли използането на центъра не само за учебни цели, а и НБУ да има излаз към всички български медии през платформата на Агенцията.

„БТА е готова да съдейства в преодоляването на един траен проблем при представянето на науката и образованието в България – експертите, професионалистите от БТА в тясна връзка с преподавателите от НБУ, да намерим начина как да разказваме за научните достижения и образователните програми, така че това да бъде интересно и да заеме полагащото се достойно място в медиите в България чрез БТА“, каза Кирил Вълчев.

По повод 30-годишнината на Нов български университет, БТА поема ангажимент, че ще разпространява информация за всички събития, свързани с отбелязването на годишнината, на които ще бъде и медиен партньор.


Снимки: БТА