facebook

Новини

medii_678x410_crop_478b24840a
17.01.2022 13:32
Новини

Нов български университет и Новините на NOVA стартират телевизионния проект „Гласът на науката“

Целта на съвместната инициатива е да даде научни отговори за COVID-19 и влиянието му върху различни аспекти на живота

Нов български университет и Новините на NOVA започват излъчването на общ телевизионен проект – „Гласът на науката“.

В поредица от интервюта журналистите на NOVA и NOVA NEWS, в разговор с преподаватели от университета, ще информират публиката за последните научни изследвания за COVID-19 и влиянието му върху различни аспекти на живота. „Гласът на науката“  стартира на 20-и януари в 18:30 часа  и ще се излъчва веднъж седмично на живо по NOVA NEWS и в дигиталните канали на НБУ.

Проектът се реализира по идея на д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет:

„Убеден съм, че времето на световна криза е моментът да покажем съпричастност към мисията на НБУ и да поемем социален ангажимент като разпространяваме аргументирано научното познание и участваме в дебата за глобалната сигурност. Грижата ни за безопасността на всеки от нас не може да бъде лекомислено пренебрегната и е свързана с постигането на най-важния резултат – глобална имунна устойчивост. Нека постигнем още една степен на свобода!“

 

Инициативата беше представена в предаването Твоят ден в NOVA NEWS от председателя на Настоятелството на НБУ – проф. д-р Веселин Методиев.

 

В продължение на девет седмици водещите Мира Иванова, Даниела Тренчева, Лора Крумова, Марина Цекова, Лора Инджова, Невена Василева, Анна-Мария Конова, Виктор Николаев и Христо Калоферов ще търсят отговор на най-важните въпроси, които пандемията повдига и ще анализират актуалните процеси в обществото с видни учени и изтъкнати университетски преподаватели. Зрителите ще имат възможност в реално време да задават своите въпроси и да получат най-точната информация.

 

„Като медия имаме отговорността да бъдем надежден източник на информация и да търсим отговор на най-задаваните въпроси. Заедно с Нов български университет успяхме да създадем точния формат, който да противодейства на нарастващата дезинформация, която все по-видимо разделя българското общество“– коментира Илия Дафов, главен продуцент „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп.

По темата „Как се появяват и разпространяват новите заболявания като COVID-19 и каква е клиничната картина при ваксинирани и неваксинирани пациенти“ ще говори доц. Райничка Михайлова – Гарнизова, преподавател в департамент „Природни науки“ на НБУ и ръководител на Втора клиника по инфекциозни болести към ВМА. Кои са „Анти CОVID-19 храните“ ще разкаже доц. Галя Сачанска - ръководител на департамент „Природни науки“, чиято научно-изследователска дейност е в областите молекулярна генетика на микроорганизмите в замърсена  околна среда, биологични методи за разграждане на ксенобиотици и микробиология на храните.

В проекта „Гласът на науката“ се включва и проф. Ивайло Търнев – невролог с блестяща репутация и огромен световен опит, който завежда Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Александровска“ и преподава в департамент „Когнитивна наука и психология“ на НБУ. Проф. Търнев ще даде отговор на въпроса Какво се случва с нас след COVID-19 и какви са последствията, които не очакваме?

Как COVID-19 преобърна живота на всички и как новата реалност, изпълнена с ограничения, се отрази на психичното здраве? – отговорите ще даде гл. ас. д-р Иво Попиванов – преподавател и психолог с докторска степен по Невронауки от университета KU Leuven, Белгия.

Анализ на процесите в гражданското общество по време на пандемия ще направи историкът проф. д-р Веселин Методиев – основател на департамент „История“ на НБУ, председател на Настоятелството на университета и преподавател по  философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история.

Актрисата и директор на департамент „Театър“ в НБУ доц. Снежина Петрова ще представи своята гледна точка за начина, по който ограниченията повлияха на културния живот.

За бизнеса по време на пандемия ще говорят гл. ас. д-р Росица Накова – преподавател в департамент „Икономика“ и Жулиета Серафимова, корпоративен генерален директор на София Хотелс Мениджмънт и член на Академичния съвет на НБУ.

Какво ни казват данните и изгубихме ли се в статистиката на COVID-19 зрителите ще научат от гл. ас. д-р Лъчезар Томов, преподавател в департамент „Информатика“. А темата за конспирациите, фалшивите новини и дезинформацията ще бъде обсъдена с дългогодишния журналист и програмен директор на Дарик Радио Константин Вълков.

Гледайте „Гласът на науката“ всяка седмица от 20-и януари до 16-и март по NOVA NEWS и в дигиталните канали (Facebook, YouTube) на Нов български университет.