facebook

Новини

dsc-0108_678x410_crop_478b24840a dsc-0104_678x410_crop_478b24840a dsc-0106_678x410_crop_478b24840a dsc-0101_678x410_crop_478b24840a dsc-0102_678x410_crop_478b24840a
22.05.2019 11:43
Новини

Нов български университет и район „Нови Искър“ на Столична община сключиха Меморандум за сътрудничество и стаж на студенти

В продължение на инициативата „Младите професионалисти в държавната и общинската администрация“

Точно месец след публичната лекция „Ролята на юрисконсулта в държавната и общинската администрация“, която се проведе в началото на месец април 2019 г., проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет и г-жа Даниела Райчева, кмет на район „Нови Искър“ на Столична община подписаха меморандум за сътрудничество и стаж на студенти. Документът регламентира цялостното партньорство с района, което е първото по рода си в подобен формат. В тази връзка проф. Бочков изрази специални благодарности на г-жа Райчева и екипа ѝ затова, че НБУ е първият университет, с който разработват иновативния проект, насочен към развитието на младите хора в страната. Сключването на договора е в продължение на инициативата „Младите професионалисти в държавната и общинската администрация“ и има за цел да подпомогне кариерното развитие на студентите от НБУ чрез стажантска програма за теоретични и практически знания, осигурявайки квота от стажове в районната администрация.

На срещата, която се проведе в зала 20 на Университета, присъстваха доц. д-р Кристиян Хаджиев, ръководител на департамент „Администрация и управление“, проф. д-р Николай Арабаджийски, ръководител на секция „Публична администрация“, гл. ас. д-р Ангел Стефанов, програмен консултант, г-н Станимир Гюров, специалист управление на програми и проекти в НБУ и представителите на общинската администрация – г-жа Детелина Трайкова – секретар на района, г-жа Цвета Точева, началник на отдел „Образование“ и г-жа Симона Търъшева, главен юрисконсулт.





Събитието е част от стартиралия през 2018 г. проект по предложение на г-н Гюров за съвместна работа между институциите, свързан с разработването на практически програми за стаж в държавните и общинските структури. Първите студенти, които проведоха стаж в реална работна среда бяха от департамент „Право“. През изминалия семестър те участваха в практически занимания в съдебна зала и в районните администрации на „Надежда“ и „Нови Искър“ на СО. След подписването на настоящия меморандум възможности за осигуряване на по-добри шансове за кариерна реализация и развитие се предоставят и на студентите от департамент „Администрация и управление“.





Програмата ще включва методология за обучение за преминаване на практически стаж с определен брой часове и дисциплини, през които трябва да преминат стажантите. Това, с което се различава този проект е, първо – специално разработеният обучителен план, с който ще бъде запознат всеки стажант още преди да кандидатства за стаж и, второ – практическата част под ръководството на подготвени ментори от самата администрация. Целта на програмата е да се провеждат реални стажове, които да бъдат възможно най-близо до работната среда на бъдещите висшисти. На успешно завършилите програмата може да бъде отправено предложение за работа както в район „Нови Искър“, така и в администрации, които партнират на инициативата.

Снимки: Георги Алексиев