facebook

Новини

dsc0089_678x410_crop_478b24840a
06.03.2019 17:02
Новини

Нов български университет официално откри кандидатстудентската си кампания

На 5 март в Аулата на Нов български университет беше дадено началото на кандидатстудентската кампания за следващата академична година. 

 

С приветствено слово Церемонията по случай Националния празник на Р България и за връчване на дипломите на завършилите студенти откри проф. д-р Пламен Бочков – Ректор на Нов български университет:

 

Дами и господа, уважаеми колеги, драги абсолвенти,

 

Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя с Националния празник на Република България 3 март! По традиция свързваме този ден с Освобождението и, по-общо, с идеята за свободата. По някакъв символичен начин днес Вие, скъпи абсолвенти, ще получите, заедно с дипломите си, свободата да направите следващия важен избор в своя живот – накъде да поемете оттук нататък, как ще се реализирате. Вие сте едни привилегировани абсолвенти – според последното издание на Рейтинговата система на висшите училища във всички професионални направления, по които НБУ предлага обучение, а те са 23 на брой, завършилите нашия университет са на първо или на второ място по реализация на пазара на труда. Казано по по-обикновен начин - получават най-високи заплати.

Ние, като преподаватели и ръководство на НБУ, разбира се, сме удовлетворени от този факт. Но искаме повече. Искаме Вашите близки, Вашите родители, които сега са тук и слушат, и Ви гледат, да се гордеят с Вас като хора. Искаме не просто да водите по заплати, искаме да сте водачи, лидери. Защото знаем, че в НБУ сте обучени да бъдете свободни, толерантни и отговорни. И аз съм напълно убеден, че с тези три качества – свобода, толерантност и отговорност, Вие ще бъдете лидерите, от които се нуждаем, от които се нуждае българското общество. Убеден съм, че всички Вие тук днес ще бъдете строителите на утрешна България. Пожелавам Ви го от сърце!

 

На добър час!


Тържественото събитие най-големият частен университет в България премина под знака на емоционалното словото на един от най-авторитетните съвременни български писатели и преводачи – Здравка Евтимова. Свободата, честта и достойнството са най-важните неща, които трябва да пазим, според нея. „Това, което правите, трябва да правите от сърце и да се научите да бъдете благородни. Така ще знаете, че сте постигнали всичко в този живот.“.

 

Официалното начало на кандидатстудентската кампания за новата академична година даде заместник-ректора по учебната дейност – гл. ас. д-р Владимир Димитров:

 

Уважаеми абсолвенти,

Уважаеми господин Ректор,

Уважаеми гости,

 

Като човек, чиято тясна научна специалност е Българското Възраждане, Ректорът ми възложи да направя една ретроспекция на образованието през този период. Но след негово емоционално слово и мъдрите думи на госпожа Евтимова, смятам да съкратя словото си само до 10 страници.

 

Докато слушах речите имах възможност да Ви наблюдавам и се сетих за рисунките на Леонардо Да Винчи, които вече 500 години ни напомнят за неговата теория, че характера на човек е изобразен на неговото лице. Докато гледах лицата Ви, защото аз съм изкуствовед и това е работата ми – да гледам, видях, че ние, които стоим пред вас, сме си свършили добре работата, защото сме Ви научили да бъдете граждани, хора. Но и Вие сте направили нещо важно, правейки избора си да учите в правилния университет.

 

Тази година официалното начало на кандидатстудентската кампания съвпада с тази церемония по връчване на дипломите на завършили Нов български университет. Мисля, че това е най-доброто начало, защото Вие сте най-добрият пример за това какви са преимуществата на това да учиш в Нов български университет. Започвайки своята работа за обществото, сигурен съм, че Вие ще представите добре и себе си и нашия университет. Каним Вас и Вашите близки, Вашите приятели и познати на 28 и 30 март в Денят на отворените врати, за да им покажете мястото, където сте прекарали студентските си години и сте се формирали като личностите, които сте днес.

 

Нов български университет тази година приема студенти в 61 бакалавърски програми, редовно и дистанционно обучение, както и в магистърски програми Право и Архитектура. Сред най-желаните програми са: Информатика, Графичен дизайн, Управление на бизнеса и предприемачество, Право, Кино и телевизия, Маркетинг, Информационни технологии. В последните години се наблюдава  увеличение на желаещите в програмите по Българистика, Антропология, Философия, Социология, История и Археология и др.

 

Ново е партньорството на НБУ с един от ТОП 100 университетите в света – Шефийлд Юнивърсити, с двойна диплома по бакалавърска програма Бизнес икономика. Освен в нея, обучение изцяло на английски език в НБУ има още в бакалавърските програми по Информатика, Психология и Политически науки, както и в няколко магистърски програми.

 

Акцент на кампанията ще бъдат дните на отворените врати, които ще се проведат на 28 и 30 март, където всички желаещи ще могат да се запознаят на място с условията и възможностите да получат качествено висше образование