facebook

Новини

bogdano-new_678x410_crop_478b24840a 123652915-1275465152852913-8731248248666853494-n_678x410_crop_478b24840a
03.11.2020 10:57
Новини

Нов български университет отбелязва 80 години от рождението на професор Богдан Богданов, д.н.

На 2 ноември 2020 г. се навършиха 80 години от рождението на професор Богдан Богданов, д.н. – създател на Нов български университет, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата, и университетски мениджър.

           

В негова памет през декември 2016 година Настоятелството на НБУ учреди награда за постижения в сферата на хуманитаристиката – национална награда и за постижения в български контекст, която се присъжда на лица, пресъздаващи и популяризиращи идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов.

 

Тази година Нов български университет отбелязва 80-годишнината на професор Богданов с обявяване на годишната Награда за хуманитаристика и с изграждане на паметник на Професора в двора на университета. Автор на творбата е проф. Стефан Лютаков.

 

Носител на Наградата за хуманитаристика за 2020 г., за изключителни успехи в сферата на изкуството и управлението на художествени институции, както и за неговата достойна и последователна гражданска позиция, е един от най-талантливите съвременни български музиканти – маестро Найден Тодоров.

 

С досегашната си дейност като диригент и ръководител на най-изявения български симфоничен оркестър – Софийската филхармония, и на други оркестри и оперни театри, Найден Тодоров реализира един от идеалите на професор Богданов, а именно, че талантливият човек трябва да има куража и силата да поеме отговорността на управлението. Освен това, със своите публични изяви Найден Тодоров потвърждава и убеждението на професор Богданов, че ярките творчески личности трябва да имат открита гражданска позиция, ангажирана с общото благо.

 

Носителят на тазгодишната награда е и биографично свързан с Нов български университет – той е възпитаник на НБУ, а от 10 години неизменно дирижира оркестъра по време на гала концертите, с които всяка година завършва майсторският клас на Райна Кабаиванска.

 

 

 

 

Уважаеми дами и господа,

Приемете моята искрена благодарност за честта да бъда удостоен с наградата за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов. Неговият изумителен дух, енциклопедични познания и дълбок хуманизъм правят тази награда не само изключително ценна, но и безкрайно задължаваща. 

Живеем във времена, в които духовността срамежливо се е скрила в ъгъла, похулена от низки страсти и нездрави интереси, хуманизмът е абстрактна категория, а човекопознанието е екзотична дума с неясен произход. В тези времена и най-малкият опит да се запази силата на човешкия дух трябва да бъде адмириран. 

Аз нямам самочувствието, че съм успял в тази мисия. Всъщност това е безкраен процес, чиито резултати ще видят поколенията след нас. Имам късмета да се занимавам с музика – най-лесният път към сърцата на хората. Този универсален език, за който са необходими само сетива. Решението ми да стана музикант беше продиктувано от силното желание да правя хората щастливи. Блясъкът в очите на публиката, мигът тишина преди аплаузите, последван от широки усмивкитова е най-голямата награда за всеки, осмелил се да пристъпи на сцената. Да знаеш, че ти си една от причините за всичко това, е сила, която окрилява. 

 

В моята работа съм се стремил не само да достигам до сърцата на публиката, но и да провокирам ума им, да ги вълнувам с идеи. Защото изкуството трябва да утешава обезпокоените и да безпокои спокойните. Силата на музиката е, че може да каже всичко онова, което не смеем да изречем на глас – и болката, и тревогите, и съмненията. А колкото и да не харесваме тези усещания, най-често точно те ни провокират към развитие. 

 

Винаги съм се старал да подхождам честно към професията си и към хората, с които работя. Вземал съм трудни решения, лутал съм се, грешил съм, но всяка стъпка по пътя ми е била с мисълта за развитие. Работил съм със стотици музиканти – гениални, виртуозни, амбициозни, не дотам талантливи. И трябва да призная, че най-хубавите концерти са, когато всички се обединим около една идея. Когато всички дишаме в един ритъм, когато се доверяваме един на друг, когато всеки е поел отговорността за своята партия и следва стриктно описаното в партитурите. Не е ли това най-важно и за обществото, в което живеем? Не е ли най-важното за нас да се подкрепяме, да си вярваме, да пазим устоите на обществото и да вървим в една посока? Да, знам, че днес това звучи като утопия, но музиката доказва, че то е възможно.

 

Дами и господа, аз съм щастлив човек, защото съм свързал живота си с изкуството. Бих искал да мога да даря с моето щастие всички около мен, но истината е, че щастието е процес, за който всеки от нас е отговорен. Затова ще завърша с цитат от едно прекрасно стихотворение на първия носител на тази награда – големият поет Борис Христов:

 

Искам на всички заспали да кажа, че има време да се наспиме...“.

 

Найден Тодоров, 02.11.2020 г.

 

От учредяването досега носители на Наградата за хуманитаристика в памет на професор Богданов са Борис Христов, проф. Михаил Неделчев и доц. Снежина Петрова и д-р Георги Гочев.